Turul Romaniei 2025, cel mai important eveniment de ciclism al anului, porneste pe 10 septembrie din Craiova

Turul României 2025, cel mai important eveniment de ciclism al anului, pornește pe 10 septembrie din Craiova

București, 27 martie 2025

Federația Română de Ciclism, alături de Agenția Națională pentru Sport și Auchan România, în calitate de partener principal, anunță organizarea celei de-a 57-a ediții a Turului României. Cel mai important eveniment sportiv local al anului va avea loc în perioada 10-14 septembrie 2025 și propune și anul acesta un traseu remarcabil ce străbate sud-estul țării. Pe lângă competiția de elită, Turul României readuce în orașele prin care trece mult așteptatele curse pentru copii și pentru amatori, împărtășind energia și emoția ciclismului în mijlocul comunităților locale.

„Mica Buclă” revine astfel în peisajul sportiv românesc cu o ediție ce combină performanța sportivă cu promovarea unor zone cu potențial turistic și cultural remarcabil. Orașe istorice, drumuri spectaculoase și două curse dedicate amatorilor se împletesc într-un traseu gândit să aducă ciclismul mai aproape de români.

Suntem în plin proces de organizare a acestei ediții și lucrăm intens pentru ca Turul României să crească de la an la an, atât ca valoare sportivă, cât și ca impact în rândul publicului. Ne propunem să atragem la start echipe din întreaga lume și să transformăm această competiție într-un reper internațional pentru ciclismul de șosea din Europa de Est. Turul României nu este doar o cursă, ci o investiție în viitorul acestui sport în România”, a declarat Cătălin Sprînceană, Președintele Federației Române de Ciclism.

Formată din 5 etape, ediția din acest an începe la Craiova, locul în care se construiește primul velodrom indoor din România, marchează prima sosire din istoria Turului la Slobozia, dar și revenirea în orașe precum Craiova (ultima dată în 2004), Râmnicu Vâlcea (2012), Pitești (2007), Brașov și Buzău (2019).

Program și traseu Turul României 2025

  • 9 septembrie – Prezentarea echipelor - Craiova
  • 10 septembrie - Etapa 1: Craiova – Târgu Cărbunești – Horezu – Râmnicu Vâlcea | 178 km
  • 11 septembrie – Etapa 2: Pitești – Topoloveni – Pucioasa – Pasul Dichiu (Piatra Arsă) | 175 km
  • 12 septembrie – Etapa 3: Brașov – Întorsura Buzăului – Nehoiu – Cislău – Buzău | 189 km
  • 13 septembrie – Etapa 4: Buzău – Brăila – Însurăței – Slobozia | 222 km
  • 14 septembrie – Etapa 5: circuit în București | 97 km

În calitate de Președinte al Agenției Naționale pentru Sport, este o bucurie și o onoare să fiu alături de dumneavoastră și să încerc să ajut cât este posibil din punct de vedere financiar, dar și ca prezență, Federația Română de Ciclism, o federație de succes, care a crescut de la an la an și care aduce în fața României și a Europei ceea ce avem mai de preț. Le urez mult succes cicliștilor și vă asigur de tot sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, care are forța, dar și determinarea necesare de a fi alături de ciclismul românesc, de a fi într-adevăr cei mai buni ambasadori pe care îi are România. Hai, România!”, a declarat Bogdan-Constantin Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport, prezent în cadrul evenimentului de lansare a Turului României 2025, alături de numeroși reprezentanți ai mediului instituțional și privat, interesați să își arate sprijinul pentru organizarea și dezvoltarea Turului României.

Fiecare etapă a Turului României 2025 pune în valoare zone reprezentative pentru cultura și natura țării: de la Horezu, cunoscut ca simbol al ceramicii românești, la Voinești, o importantă zonă pomicolă cunoscută pentru producția de prune și magiun, și până la Masivul Bucegi, una dintre cele mai apreciate destinații montane din România. Traseul continuă prin peisajele spectaculoase din jurul Lacului Siriu, traversează noul pod peste Dunăre de la Brăila – oferind o intrare simbolică în Dobrogea și o revenire în Câmpia Bărăganului – și se încheie în Capitală, pe un circuit ce trece pe lângă monumente emblematice din inima Bucureștiului.

Parteneriatul nostru cu Federația Română de Ciclism continuă, iar alături de echipa organizatoare punem la punct ultimele detalii pentru o ediție care se anunță plină de noutăți. Ne dorim să aducem această competiție, și odată cu ea inspirația pentru un stil de viață activ și sănătos, în cât mai multe comunități din țară. Felicităm echipa FRC pentru organizarea unei ediții spectaculoase în 2024 și le mulțumim tuturor partenerilor și furnizorilor Auchan care au răspuns invitației noastre de a susține ciclismul de performanță și un eveniment ce a devenit deja o veritabilă carte de vizită pentru România, precum și pentru colegii noștri din magazinele și serviciile Auchan care susțin cu entuziasm această competiție”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Corporate Affairs & Retail Media, Auchan România, partener oficial al Federației Române de Ciclism.

Peste 3.000 de copii și amatori sunt așteptați la cursele pentru public
Continuând tradiția, Turul României va găzdui și în acest an competiții dedicate copiilor, organizate în orașele Râmnicu Vâlcea, Pitești, Buzău, Slobozia și București, pentru categoriile de vârstă 2–14 ani. Aceste curse se bucură de un real succes în fiecare comunitate, iar ediția precedentă a adunat peste 2.000 de copii la start, confirmând entuziasmul și dorința celor mici de a face parte din atmosfera Turului.

În plus, ediția din acest an include, în premieră, două curse dedicate amatorilor: una pe urcarea către Pasul Dichiu – Piatra Arsă, ce se va desfășura înaintea plutonului profesionist, și următoarea în București, pe traseul oficial al competiției, chiar prin inima Capitalei. Aceste inițiative oferă pasionaților de ciclism șansa de a trăi experiența Turului dintr-o perspectivă unică, pe același traseu destinat rutierilor profesioniști.

Turul României 2024 – cifre-cheie
Ediția din 2024 a Turului României a reunit 25 de echipe din 14 țări și o caravană de 400 de persoane, pe un traseu de peste 800 km. Competiția a fost organizată în 6 orașe, a generat un efort logistic impresionant – cu 1075 camere închiriate în peste 30 de hoteluri, 18.000 km parcurși de flota oficială și 10 tone de apă consumate – și a atras peste 2.000 de copii în cursele dedicate lor. Etapele au fost transmise în direct, iar mii de spectatori au fost parte din atmosfera vibrantă creată de cea mai mare competiție ciclistă a anului.

Despre Turul României
Inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat, în 1910, Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-București, însă competiția a fost pusă de pauză 3 ani mai târziu, din cauza Primului Război Mondial. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a reluat ideea, organizând prima competiție ciclistă națională - Turului României, supranumită și „Mica Buclă”. Competiția figurează în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale din 2008, iar din 2019 este organizată în parteneriat cu Auchan România. Mai multe informații despre Turul României 2025 pe: www.turulromaniei.ro și pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/tourofromaniaofficial.