Italianul Simone Avondetto și olandeza Puck Pieterse sunt campionii europeni de la Cheile Grădiștei

Italianul Simone Avondetto și olandeza Puck Pieterse sunt campionii europeni de la Cheile Grădiștei

Publicat pe 13.05.2024

Ediția 2024 a Campionatelor Europene de Mountain Bike, la care au participat 331 de cicliști din 31 de țări, s-a încheiat aseară la Cheile Grădiștei, județul Brașov, cu succesul lui Simone Avondetto (Italia) în proba Elite Cross-Country Olympic, care a reușit să ia titlul de campion european de la românul Vlad Dascălu, clasat pe locul 14 la el acasă.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, al Comitetul Olimpic și Sportiv Român, al Auchan România și al Domeniului Cheile Grădiștei și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov, s-a desfășurat în cadrul magnific al complexului Cheile Grădiștei, iar la finalul curselor, Elveția a câștigat în total 11 medalii (3 de aur, 5 de argint și 3 de bronz).

În cursa Elite Masculin, evenimentul principal al campionatelor, a avut loc, imediat după start, un atac solo al danezului Simon Andreassen, dar acesta a avut o pană chiar în momentul în care Avondetto începea să câștige teren. Italianul a zburat apoi singur spre final, pe care l-a trecut cu 50 de secunde în fața lui Andreassen, care a revenit bine după pană, și cu 1 minut și 07 secunde în fața germanului Julian Schelb, care a completat podiumul. Din România au participat: Vlad Dascălu (locul 14), Ede Molnar (locul 38) și Roberto Burța (locul 39).

La finalul unei curse complicate de condițiile meteo, Puck Pieterse (Țările de Jos) a confirmat titlul câștigat anul trecut. Puternica ciclistă olandeză a preluat conducerea încă de la început, alături de campioana mondială an titre a Franței, Pauline Ferrand-Prevot, care s-a retras apoi din cursă după mai multe accidente. Pieterse a trecut linia de sosire cu 1 minut și 12 secunde înaintea Monei Mitterwallner (Austria) și cu 2 minute și 15 secunde înaintea Ninei Benz (Germania). Din România a participat Suzanne Hilbert (locul 36).

În cursa feminină Under 23, elvețiana Monique Halter a câștigat cel de-al doilea titlu continental din carieră după titlul la juniori obținut în 2022. Podiumul a fost completat de germana Carla Hahn și de încă o ciclistă elvețiană, Anina Hutter.

Cursa masculină a fost foarte disputată. Luca Martin (Franța) și Finn Treudler (Elveția) au preluat conducerea încă de la început. După o luptă umăr la umăr foarte palpitantă, Treudler a rămas singur în conducerea cursei, în etapele finale, lăsându-l în urmă pe Martin, care a făcut pană și a terminat pe locul al treilea, în spatele celor doi elvețieni Finn Treudler și Luke Wiedmann.
Maruša Tereza Šerkezi (Slovenia) a fost de neoprit în cursa de juniori feminin, trecând linia de sosire cu 1 minut și 32 de secunde înaintea elveției Lara Liehner și cu 2 minute și 06 secunde în fața italiancei Giada Martinoli.

La juniori masculin, Nikolaj Hougs (Danemarca) a câștigat titlul european în fața lui Kryštof Bažant (Republica Cehă) și a suedezului Nils Johansson.
Campionatele Cheile Grădiștei au început cu probele de Short Track, dominate la categoria Elită de campioana mondială en titre Pauline Ferrand-Prevot (Franța) și de starul danez Simon Andreassen, în timp ce Kira Böhm (Germania) și Peter Joseph Blackmore (Marea Britanie) au dominat în categoria Under 23.

Titlurile de juniori au revenit slovenei Maruša Tereza Šerkezi și elvețianului Sven Sommer.
Datorită gestionării impecabile a cursei, Italia (Valentina Corvi, Giada Martinoli, Chiara Teocchi, Simone Avondetto, Matteo Siffredi și Mattia Stenico) a câștigat titlul la proba de Stafetă pe echipe în fața Franței și Elveției, care au completat podiumul.

Campionii europeni la Short Track (XCC)
Junioare - ŠERKEZI Maruša Tereza, Slovenia
Juniori - SOMMER Sven, Elveția
U23 Feminin - BÖHM Kira, Germania
U23 Masculin - BLACKMORE Peter Joseph, Marea Britanie
Elite Feminin - FERRAND PREVOT Pauline, Franța
Elite Masculin - ANDREASSEN Simon, Danemarca.

Campioana europeană la Ștafeta pe echipe/Team Relay (XCR)
Italia, cu următoarea componență: AVONDETTO Simone, SIFFREDI Matteo, TEOCCHI Chiara, MARTINOLI Giada, CORVI Valentina, STENICO Mattia.

Campionii europeni la Cross Country Olimpic (XCO)
Junioare - ŠERKEZI Maruša Tereza, Slovenia
Juniori - HOUGS Nikolaj , Danemarca
U23 Feminin - HALTER Monique, Elveția
U23 Masculin - TREUDLER Finn, Elveția
Elite Feminin - PIETERSE Puck, Țările de Jos
Elite Masculin - AVONDETTO Simone, Italia

Următoarea ediție a Campionatelor Europene de Mountain Bike va avea loc la Melgaço (Portugalia) în perioada 9-13 iulie 2025.