Cei mai buni macelari romani fac spectacol la Paris, la campionatul mondial de macelarie

Cei mai buni măcelari români fac spectacol la Paris, la campionatul mondial de măcelărie

Echipa „Măcelari de Elită”, susținută de Auchan, va reprezenta România în acest weekend la competiția World Butchers’ Challenge 2025 de la Paris. Prezentă pentru prima dată în această competiție, echipa României va participa duminică, 30 martie la proba pentru juniori, iar luni, 31 martie, la proba pe echipe alături de măcelari din alte 13 țări.

Specialiștii măcelari care formează echipa României au fost aleși în urma unor selecții regionale organizate anul trecut în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București. Astfel, Auchan susține cu mândrie acest proiect unic în România încă de la început, din dorința de a aduce în fața lumii măiestria, tradițiile locale și de a celebra contribuția măcelarilor la calitatea și diversitatea preparatelor de pe mesele românilor.

Echipa României celebrează la Paris istoria și gusturile României

Echipa a pregătit pentru concurs 150 de preparate (110 realizate de seniori și 40 de juniori) ce provin din toate regiunile unite de Munții Carpați, aceștia reprezentând esența conceptului cu care „Măcelarii de Elită” vor concura împotriva celor mai bune 13 echipe similare din lume.

La Paris, echipa „Măcelari de Elită” va celebra istoria și gusturile României și, totodată, va arăta că măcelăria este o profesie capabilă să surprindă prin tehnică, inovație și pasiune.

Pe lângă produsele tipic românești, „Măcelarii de Elită” vor aduce în fața juriului preparate premium din vită, cum sunt suculentele T-Bone steak și alte selecții de steakuri, menite să evidențieze calitatea superioară a cărnii și măiestria tranșării. Nu vor lipsi preparate din carne de miel și din carne de pasăre, unele dintre ele reinterpretând într-un stil modern diferite preparate tradiționale.

De asemenea, pentru a-și demonstra creativitatea, echipa noastră a inventat câteva preparate special pentru acest eveniment mondial. Printre ele se numără un cârnat cu portocale, o combinație de arome care îmbină savoarea cărnii cu prospețimea citricelor, demonstrând capacitatea măcelarilor români de a inova păstrând, în același timp, respectul pentru tradiție.

Masa pe care echipa noastră va aranja preparatele în timpul competiției constă dintr-un peisaj montan străjuit de un castel aflat sub clar de lună, aranjamentul gastronomic urmând a include tot felul de bunătăți, precum pastramă de oaie, cârnați ardelenești, sarmale, mici, gulaș sau cârnați de Pleșcoi.

World Butchers' Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta ediție, și care adună anul acesta în concurs 14 țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

Inițiativa Fundației „Ștefan Moldovan” din Cluj-Napoca, susținută de Auchan, de a trimite anul acesta o echipă de măcelari români la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasă competiție mondială dedicată măcelăriei, a pornit din dorința de a schimba percepția asupra meseriei și de a atrage noi generații spre acest domeniu esențial.