Bonjurică, bonjurică! E sezon de iubirică așa că trecem pe modul suferință și ne apucăm să facem frumos, să gătim cu ceva roșu, să fie dulce, dar nu mai dulce decât partenera voastră care va gusta din această tartă cu zmeură lucioasă de care vă veți îndrăgosti la nebunie. Sau nu, dar rețeta eu tot vă o las mai jos ca să o gătiți și să aveți pe cine da vina.
Aluat
250 g făină
125 g unt cuburi
1 lingură apă
Un praf de sare
Un pic de zahăr, dacă insistați
350 g zmeură bine aleasă
Coaja de la 3 lămâi
120 g migdale măcinate
150 g unt
120 g zahăr
30 g făină
Un pic de gem de caise sau piersici
Câteva pastile de ciocolată
Cuptor încins la 180 de grade Celsius.
Întâi se face aluatul, se lasă la rece măcar jumătate de oră, se întinde într-o formă de 30 cm. Se coace 15 minute acoperită cu hârtie de copt și fasole boabe. Apoi încă 10 minute descoperită. Se lasă la răcit.
Untul se bate cu zahărul până se albește. Se adaugă alternativ ouăle pe rând și praful de migdale. La final se amestecă și coaja de lămâie împreună cu făina.
Se toarnă în formă, se presară pastile de ciocolată și se coace 10-12 minute.
Se încălzește gemul, cât să devină ca o glazură. Dacă e prea dens, se subțiază cu un pic de apă. Tarta se ornează cu cercuri de zmeură. Se unge delicat cu gemul, ca să lucească.
Ar trebui gustată pe loc, dar trebuie deschis și spumantul de sărbătoare.