Bonjurică, bonjurică! Indiferent de vremea de afară, eu vă recomand o rețetă care o să vă țină de cald mai ceva ca o pufoaică și o să vă țină și de foame mai ceva ca o supă de linte. Am făcut-o mai gustoasă, mai afumată de la costiță și mai că mai merge o porție. Doar urmăriți, gătiți și mă pomeniți!
175g linte verde
120 g costiță afumată, curățată și tocată
2 morcovi tocați mărunt
2 cepe roșii tocate fin
2 tije de țelină feliate fin
O conservă de roșii fără pieliță
2 căței de usturoi striviți și tocați
1,75 l supă de legume
250 g varză albă tocată fin
O lingură de ulei de floarea soarelui
Sare, piper, pătrunjel
Smântână bună, pentru frumusețe
Lintea de Puy e cea mai gustoasă, dar dacă nu dați de ea, incercați să folosiți linte verde.
Într-o oală cu pereți groși, începeți să colorați costița în ulei, adăugați morcovii, ceapa și țelina. Când dau semne de caramelizare, puneți lintea și o gătiți, amestecând bine, câteva minute.
Urmează usturoiul, apoi roșiile, tot cu câte o pauză de câteva minute între adaosuri. La final, se toarnă supa de legume și se lasă pe foc mic cam jumătate de oră. Se potrivește gustul și se mai lasă la fiert 5 minute împreună cu varza. Mai potriviți gustul încă o dată cu sare și piper, presărați pătrunjel și cu generozitate trântiți în boluri și un linguroi de smântână bună.