Etapa a treia
Sibiu - Cristian
Bonjurică, bonjurică! Ne lansăm în farfurie cu o rețetă pe care o știu de la bunica maternă tocmai din Sibiu. Eu m-am bucurat de supa de chimen prima oară la Brăila, acum am adăugat niște legume coapte, iar eu vă îndemn să urmăriți rețeta și să vă bucurați de ea oriunde v-ați afla și oricât ați pedala. Poftă mare!
4 morcovi medii
2 țeline mici
2 păstârnac
4 cartofi
50 g unt
Un pic de ulei de măsline
2 linguri de chimen
250 g smântână
Sare, piper
Tăiței, dacă vă plac
Sau crutoane de pîine
Mărar proaspăt
Asta e o interpretare care îmi aparține. Dar e un gest de omagiu pentru acest gust special, învățat de la bunica mea maternă. Jumătate din legume se pun la fiert pentru supă. Celelalte se taie bucăți, se pun la copt în cuptorul încins la 190 de grade Celsius. Când sunt gata, se țin la cald.
Când legumele au fiert, se blendează, se strecoară prin sită și se pun înapoi în supă. Chimenul se încinge într-o tigaie cu un pic de ulei. Se stinge cu supă și se fierbe la foc mic cam 10 minute. Lichidul se strecoară și se aruncă semințele de chimen. Se pune esența de chimen în supă și se mai dă într-un clocot. Se drege cu smântână. Legumele coapte se pun în farfurii și supa se toarnă peste ele. Se adaugă tăiței sau crutoane, mărar, piper și poate încă niște smântână.