Bonjurică, bonjurică... ce mai merge o sălățică! Zilele sunt reci, dar noi ne putem încălzi cu ceva bun de la frații noștri vietnamezi care mi-au trimis pe adresa redacției această minunată rețetă de salată vietnameză cu ridiche albă, morcovi și alte bunătăți pe care le veți găsi în rețeta de mai jos.
1 ridiche Daikon (sau o ridiche albă) – cam 450 g, curățată și tocată julienne
4 morcovi julienne
4 cepe verzi tocate fin
2 lingurițe zahăr
1 lingură sare
350 g vlăstari fasole mung
4 ouă fierte, feliate in 4
120 ml oțet sherry (sau oțet de orez)
60 ml oțet de vin alb
60 ml apă
2 linguri zahăr
O mână de busuioc proaspăt
O mână de mentă proaspătă
O mână de coriandru proaspăt, dacă vă place
Sriracha, dacă vă simțiți puternici
Fish sauce
3 lime
2 lingurițe zahăr
Ardei iute
Salata se numește Do Chua la frații noștri vietnamezi. Se poate mânca pe loc sau se poate ține la borcan o vreme. Merge simplă sau cu carne alături. Soluții sunt.
Pentru început, amestecați legumele cu sarea și cele două lingurițe de zahăr. Le lăsați jumătate de oră, apoi le scurgeți bine și le uscați cu hârtie.
Curățați bolul, amestecați oțetul, apa și restul de zahăr, și le turnați peste legume. Le acoperiți și așteptați o oră. Aici, cărările se bifurcă. Fie puneți legumele în borcane, la rece. Fie le scurgeți ușor și le transformați în salată. Adică le puneți într-un bol curat, în care adăugați vlăstarii de fasole, ceapa și oul, amestecați ușor și mai aruncați deasupra frunzele de aromate, sriracha și gata salata.
Vecinii mei albanezi spun că e bine să mai aruncați la final peste ea un sos compus din: sucul de la trei lime, 2 linguri fish sauce, 2 linguri de zahăr, ardei iute după gust și un pic de usturoi, tot după gust. Dar mai vedeți și voi, poate vă sfătuiți cu vecinii olandezi.