Deva – Alba Iulia
Etapa 1
Bonjurică, bonjurică! S-a dat start unei noi ediții de Turul României, iar noi ținem pasul aproape de pedalele lor și pregătim farfurii specifice locurilor prin care trec sportivii. Prima etapă aduce o farfurie delicioasă cam cât distanța de la Deva la Alba Iulia. Se numește Pupi din crumpi și vă rog să nu căutați pe hartă crumpi. Trebuie doar să urmăriți rețeta și veți afla ce înseamnă sa te bucuri de adevăratele plăcinte prăjite din cartofi și brânză. Hai succes și să pedalăm cu toții!
1 kg cartofi
100 g făină
400 g telemea rasă
3 ouă
200 g smântână
Sare, piper
Zahăr pudră sau tos
Ulei pentru prăjit
Cartofii se rad pe răzătoarea mică și se scurg cât mai bine. Se amestecă împreună cu brânza, ouăle, făina, smântâna, sarea, piperul. Sarea o măsurați în funcție de cît de potroacă e brânza. Eu aș pune și niște mărar sau ceapă verde, dar nu e un gest specific zonei.
Se formează o compoziție ca o smântână groasă. Se lasă la rece o oră. Se încinge ulei într-o tigaie cu fund gros. Se toarnă compoziție cât să se umple tigaia.
La Deva tigăile sunt mari, socotiți și voi. Pudrați cu un pic de zahăr, pentru contrast, sau presărați ceapa și mărarul de care pomeneam mai devreme.