Bonjurică, bonjurică! Grătar de porc cu sălățică! Dar nu e orice grătar de porc, ci îl ducem la un alt nivel care se numește porc satay. E pe modelul asiatic, fezandat bine bine de tot. E și dulce e și iute, dar mai ales e de neratat. Așa că puneți mâna pe grătar și dați play la rețetă. Grătăriți și mă pomeniți!
Porc
380 g mușchi de porc tăiat 5 cm lungime, 2,5 lățime, 1 cm grosime
110 g ceapă tăiată grosier
1 linguriță boabe coriandru prăjite și rîșnite
1 linguriță turmeric
1 linguriță sare
1 linguriță zahăr
½ linguriță cumin pudră
2 linguri fish sauce
100 ml ulei de alune sau susan
Toate ingredientele, cu excepția cărnii, se blendează până se obține o pastă groasă. Se combină cu carnea, se amestecă bine și se lasă la temperatura camerei o oră sau minimum 3 ore în frigider.
Sos Satay
¾ conservă de lapte de cocos
2 linguri de unt de arahide
1 lingură de thai red curry paste
3 linguri de pastă de tamarind
2 linguri de fish sauce
1 lingură zahăr
Laptele de cocos se încălzește într-un vas. Înainte de punctul de fierbere, se adaugă untul de arahide și se amestecă până se dizolvă. Se adaugă și restul ingredientelor, se integrează bine. Se dă deoparte și se potrivește gustul. Se lasă la răcit. Dacă e prea subțire, se adaugă unt de arahide. Dacă e prea dens, se adaugă lapte de cocos.
Salată thai de castraveți
240 ml oțet de orez
120 ml apă
3 linguri zahăr
½ linguriță sare
100 g șalotă tăiată fin
2,5 cm ghimbir feliat foarte fin
2 linguri de coriandru proaspăt tocat
Ardei iute după gust
800 g castraveți fabio, tăiați sferturi pe lungime și apoi cuburi
Apa, oțetul, zahărul și sarea se aduc la fierbere. Se lasă la răcit. Restul ingredientelor se amestecă într-un vas. Se toarnă mixul de oțet deasupra. Se mixează cu ambele mâini. Se lasă la rece măcar o oră înainte de masă.