Bonjurică, bonjurică! Unul din secretele oricărei dimineți pline de iubire este să știi să te descurci cu o porție, poate chiar două de ouă poșate și gratinate. Adaugă puțin spanac, niște sosuleț numai bun să te lingi pe degete. Ce v-am zis? Iubire, dar cu gătire! Mai jos rețeta:
300 g spanac proaspăt
30 g unt
40 ml smântână lichidă
Nucșoară, sare, piper
Un strop de oțet
Pentru crustă
15 g unt
15 g făină albă
150 ml lapte fierbinte
O ceapă mică
4 cuișoare
60 g Gruyere rasă mare
Pentru suflet
2 ouă
2 linguri de parmezan ras,
sare, piper
pâine prăjită
Spanacul se opărește, se scurge, se toacă și se gătește în unt și smântână, cu nucșoară. Se stinge cu un pic de oțet. Se toarnă pe fundul unor ramechine.
Sosul se numește Mornay, un clasic. Unt topit, făina, amestecăm un minut. Adăugăm laptele puțin câte puțin, mai lăsăm pe foc 3 minute, adăugăm gruyere, piper și nucșoară. Puteți topi de tot brânza sau o lăsați așa.
Ouăle se poșază. Cuptorul se încinge la 200 de grade. Se așază ouăle în spanac, ca în cuib, se toarnă sosul deasupra, se presară parmezan. Se lasă la gratinat cam 10 minute. Se gustă cu pâine plimbată prin ou și sos.