Bonjurică, bonjurică!
Ne grăbim să închidem anul și să privim cu încredere și bucurie spre anul nou care vine. Eu vă doresc să fie un an delicios, plin de bucurii pe care să le găsiți și în farfurii. Eu vă propun să porniți la drum în Anul Nou cu un desert rapid, gustos și delicios. E cu lapte și e fript și are dulceață de care aveți voi. Orice ați avea prin borcane, eu vă zic că trebuie neapărat să aveți un an delicios. La mulți ani!
1 l lapte
100 g zahăr
120 g făină de mălai (plus pentru prăjit)
2 ouă bătute
50 g zahăr
Ulei neutru la gust, pentru prăjit
10 g scorțișoară
Coajă de lămâie
Coajă de portocală
Esență sau extract de vanilie
Un strop de coniac sau rom (opțional)
Amestecați 100 ml lapte cu mălaiul. Restul de lapte se încălzește într-un vas cu fund gros. Înainte să dea în clocot se adaugă compoziția de mălai și lapte, apoi zahărul. Se amestecă bine până se îngroașă. Se lasă un pic deoparte, se integrează coaja de lămîie și portocală, esența și tot ce vi se mai pare potrivit.
Se întinde într-o tavă, în strat de 3 cm grosime. Se lasă la rece, până se întăreste. Se încinge ulei într-un vas. Se amestecă zahărul și scorțișoara.
Compoziția se taie în cuburi sau orice forme geometrice preferate. Se trec prin mălai și ou. Se prăjesc fără ură, adică pe auriu, și se scot pe hârtie absorbantă.
Se presară delicat cu amestecul de zahăr și scorțișoară. Merg cu un pic de dulceață de cireșe amare sau de vișine.