Bonjurică, bonjurică! Dacă ne luăm după sondajele de prin poieni, parcuri și grădini aflăm că cel mai bun pește tot porcul rămâne. Și ca să împăcăm odată pentru totdeauna această dezbatere, vă propun să lucrăm cu crap și chorizo. Pe unul îl pune pe grătar, pe celălalt îl blendăm și cu amânouă facem o farfurie ca la Exarhu... adică eu. O nebunie de rețetă: crap fript cu sos de chorizo. Știu că mă iubiți, dar și eu. Poftă mare!
200g crap de mesean
Andive, rucola, lămâie
Peștele se sărează, se piperează, se unge cu un pic de ulei și se frige pe grătar.
Sos de chorizo
500 ml supă de pui
1 șalotă tocată fin
1 frunză de dafin
1 crenguță de cimbru verde
3 căței de usturoi feliați
75 g chorizo tocat
150 g roșii din conservă tocate
½ linguriță boia dulce
1 lingură oțet
2 linguri măsline feliate
2 linguri pătrunjel
Ulei de măsline, sare, piper
Supa de pui, cu cimbrul și dafinul, se reduce la jumătate. Se lasă deoparte.
Se încing două linguri de ulei într-o tigaie. Se colorează ceapa și usturoiul. Se adaugă jumătate din chorizo și se gătește un minut. Se completează cu roșiile, boia și se mai lasă cinci minute. Se strecoară supa, se amestecă împreună cu compoziția de chorizo și se blendează până devine onctuoasă. Se adaugă oțet, ½ linguriță de sare și 3 linguri de ulei.
Se transferă compoziția într-un vas cu capac. Se adaugă restul de chorizo, măslinele și se potrivește gustul cu oțet și piper măcinat mare.
Sosul se pune lângă pește, andivele și rucola se stropesc cu lămâie și se gustă foarte reci.