Clătite umplute cu brânză, praz și sos cu maioneză, pentru recreația mare

Bonjurică, bonjurică! Vă propun o gustărică care merge perfect cu recreația mare. Da, știu că sunteți toți pe bucuria începutului de școală așa că începem ușor, dar spectaculos. Avem clătite umplute cu brânză, cu sos de maioneză, cu omletă și cu migală. Un motiv bun pentru școlari ca să ajungă la școală pe lângă tot ce le mai spuneți voi acasă. Oricum pachețelul de acasă e de nota 10. Pardon, calificativ FoarteFoarteBine!

Ingrediente

Aluat
95 ml apă
150 g făină
1/3 linguriță sare
35 g făină
35 g amidon
3 cozi de ceapă verde tocate
½ linguriță praf de copt
100 g brânză maturată rasă
20 g unt topit

Pentru umplutură
4 felii brânză maturată pentru toast,
Praz felii foarte subțiri
1 ou bătut, sare, piper
Unt și ulei pentru prăjit

Sos
200 g maioneză
100 g ketchup de care vă place
Sos iute – opțional
O bucățică de ghimbir felii – 6 cm
1 cățel usturoi
2 cepe verzi
Sare, piper
Suc de lămâie sau oțet – după gust

Adaugă ingredientele în coș

Mod de preparare

Făina, apa și sarea se amestecă într-un bol până devin un aluat moale. Se acoperă și se lasă 10 minute la odihnă. Se împarte bula de aluat în patru. Fiecare pătrime se frământă aducând partea superioară spre interior. Se formează patru bile și se lasă la odihnă 5 minute. Se amestecă făina și amidonul. Se presară un pic pe blatul de lucru. Se întinde cu sucitorul o foaie de 18 cm diametru din fiecare bilă de aluat. Prima foaie se așază pe o suprafață pudrată cu făină și amidon. Se întinde aceeași compoziție și pe partea superioară. Fiecare foaie se așază peste foaia pudrată anterior și se pudrează până la ultima. Apoi se întind cu sucitorul până la un diametru de 28 cm, întorcându-le și pudrându-le în continuare cu compoziția de făină. Datorită acestui truc, le veți putea dezlipi ușor și veți obține niște clătite foarte subțiri și destul de elastice. Le ungeți cu unt topit, le presărați generos cu ceapă verde și brânză rasă. Le pliați. Marginile se unesc la mijloc. Mai ungeți totul cu unt. Uniți și celălalt două margini. Ungeți cu unt. Pliați din nou și obțineți un pachet pătrățos. Îl prăjiți delicat pe o singură parte în ulei și unt. Puneți deoparte.

Sosul se face în avans. Se blendează toate ingredientele, cu excepția sucului de lămâie, pe care îl adăugați la final, împreună cu sarea și piperul. Păstrați la rece.

Oul se bate cu sare și piper. Se încinge tigaia cu unt și ulei. Se așază clătitele cu partea neprăjită în tigaie. Se toarnă oul, se presară prazul, apoi feliile de brânză. Sunteți liberi să mai adăugați ce vă place: șuncă, bacon, ardei etc. Când oul s-a legat, îl împăturiți peste clătite, pe care le așezați una peste alta ca un sandviș. Îl mai întoarceți, cât să se topească bine feliile de brânză. Îl lăsați un pic, îl tăiați în două și se gustă cu sos. Dacă e pentru pachet, puneți niște sos peste omletă, înainte să împăturiți clătitele.

Ai putea încerca și...

Burger zdrobit, ca la Lizeanu
află mai multe
Pavlova cu fructe de vară
află mai multe
Cuibușor de mere
află mai multe