Bonjurică, bonjurică! Azi e sărbătoare mare dacă vă uitați în calendarul de pe perete. E marea Zi a Alimentației în care sărbătorim o viață sănătoasă și responsabilă în fiecare farfurie. Am ales ceva vegan cu 2 tipuri de fasole, ciupercuțe și alte câteva ingrediente pe care le găsiți în rețeta de Chilli con ciupercuțe pe care v-o ofer în dar. Să fiți bine!
500 g conservă fasole neagră (sau uscată)
500 g conservă fasole roșie (sau uscată)
2 linguri de ulei de rapiță, preferabil
O ceapă roșie tocată fin
2 ardei capia tocați
Un ardei iute tocat (opțional)
500 g ciuperci tocate la 1,5 cm
Praf de chili, după gust
8-10 roșii prunișoare tocate (sau conservă)
Un pic de brânză rasă (după gust)
Un pic de smântână (după gust)
Dacă folosiți fasole uscată, înmuiați boabele peste noapte, la rece, în boluri separate. De dimineață, scurgeți apa și le fierbeți separat pînă se pot mesteca fără pericole. Le lăsați deoparte.
După ce e gata fasolea, încingeți uleiul într-un vas adânc, cu fund gros, preferabil. Adăugați ceapa, ardeii, ardeiul iute, ciupercile, sare, piper și gătiți cam cinci minute. Pudrați cu chili și continuați să gătiți încă 2 minute. Urmează roșiile și așteptați ca amestecul să dea în clocot. Turnați fasolea, 350 ml apă și mai lăsați să se gătească un sfert de oră. După asta, blendați fin cam o treime de compoziție, turnați la loc în vas și mai lăsați totul pe foc mic 5 minute. Opriți focul, puneți mâncarea în boluri, presărați brânza rasă, trântiți niște smântână, niște pătrunjel și poate chiar un pic de cozi de ceapă verde.
Poate fi frumoasă și gustoasă viața de vegetarian!