Bonjurică, bonjurică! Sezon de școală, sezon nou de rețete. Pentru cei care își mai doresc o facultate, să pună mâna și să urmărească rețetele de mai jos. Avem niște cartofi spectaculoși cât un ansamblu Stonehenge, în piept de pui tăiat la inspirație și un sos de brânză ca lucrurile să meargă cât mai simplu. Avem rețete, avem valoare, orice zi de școală, acum e sărbătoare!
5 cartofi de copt (aproximativ 1kg)
300 ml supă de pui
3 căței usturoi
2 fire ceapă verde
2 crenguțe cimbru proaspăt
2 crenguțe rozmarin
70 g unt
Ulei vegetal
½ linguriță sare
Piper după gust
2 bucăți medii piept de pui dezosat, tăiat fâșii
Unt și ulei pentru prăjit
Un pic de vin alb sau supă de pui
4 căței usturoi
2 crenguțe de cimbru
400 ml smântână lichidă
200 g brânză maturată rasă fin
Cartofii se curăță și li se taie capetele, astfel încât să poată sta vertical. Se taie apoi în jumătate și veți avea 10 trunchiuri de con, aproximativ. Se lasă un sfert de oră în apă rece. Se usucă. Se încinge cuptorul la 220 grade Celsius.
Se încinge un pic de unt cu ulei într-o tigaie de fontă. Cartofii se colorează pe partea mai îngustă. Se întorc. Se așază restul de unt la mijlocul tigăii. Când s-a topit pe jumătate, opriți focul și adăugați usturoiul, ceapa și aromatele. Turnați și supa de pui și lăsați cartofii în cuptor cam jumătate de oră. Sunt făcuți dacă lama unui cuțit pătrunde ușor în ei. Nu uitați să îi stropiți din când în când cu lichidul din tigaie. Puteți să îi presărați cu verdeața preferată la final și poate niște suc de lămâie.
Puiul se trece printr-un praf de făină și se colorează în puțin unt cu ulei, împreună cu cățeii de usturoi. Puteți stinge cu vin sau supă. Se adaugă smântâna lichidă și cimbrul, sare, piper și se lasă să fiarbă la foc foarte mic sau în cuptor la 160 de grade. Când puiul e gătit, se presară brânza se lasă să se topească și se gustă împreună cu cartofii fondanți.