București
Etapa finală
Bonjurică, bonjurică! Iată că ajungem și la finalul acestei ediții spectaculoase de Turul României. Ajungem la București, noi trecem înainte pe la Lizeanu și pregătim un burger zdrobit. Va fi îmbulzeală mare la final și garantez că motivul e să pună gura cât mai repede pe burgerul din rețeta de mai jos. Primiți și voi medalie de câștigător pentru fiecare burger consumat. Felicitări participanților, organizatorilor, spectatorilor și cu voia dvs, Lăzvi, responsabil cu Farfuria lui Exarhu. V-am pupat și sper să ne revedem și la următoarea ediție!
Burger
500 g carne de vită tocată
50 g ceapă tocată fin
Un gălbenuș
10 g sare
Piper măcinat
Felii de brânză preferată (cheddar)
Carnea se amestecă bine cu restul ingredientelor, se formează chiftele și se lasă la rece. Înainte de gătit se sărează și se piperează, se prăjesc mediu (după gustul meu), se zdrobesc cu o spatulă și se împodobesc cu felii de brânză.
Chiflele se taie în două și se prăjesc. Se umplu cu carnea între salată și sos, fără să uitați de ceapa dulce-acrișoară.
Sos cu legume de vară
2 vinete coapte, tocate cubulețe
2 ardei copți tocați mărunt
O roșie mare sau 7-8 roșii prunișoare tocate
200 g ciuperci fripte
O ceapă medie tocată fin
6 căței usturoi tocați fin
Chili după gust
Boia după gust
2 linguri de oțet balsamic
Sucul și coaja de la o lămîie
Ulei de măsline
Pătrunjel, mărar
Se încinge uleiul și se caramelizează ceapa, usturoiul și boiaua. Se adaugă ciupercile, roșiile și se gătesc amestecând continuu. Se adaugă și vinetele și se mai lasă totul pe foc cât se leagă bine compoziția, cam 15 minute. Se stinge cu oțet balsamic și se amestecă bine. Se adaugă lămâia și coaja de lămâie, verdeața și se lasă la răcit.
Salată de crudități cu maioneză
Părți egale de varză roșie, ceapă roșie, țelină, morcov, varză albă
70 g maioneză
10 g muștar
Oțet după gust
Lămâie după gust
1 cățel de usturoi tocat fin
Sare, piper, verdeață
Ceapă dulce-acrișoară coaptă
2 cepe roșii tocate rondele
Un pic de ulei de măsline
Un pic de zahăr
3 linguri oțet balsamic
Pătrunjel
Rondelele de ceapă se rumenesc în tigaie. Când s-au colorat, se stropesc cu oțet, apoi se presară zahărul, se amestecă bine și se oprește focul. Se presară frunze de pătrunjel întreg. Se lasă să se răcească.