Stufat de miel - Rețete originale și trucuri utile pentru preparate ca la mama acasă
Stufatul de miel este unul dintre celebrele feluri culinare românești specifice primăverii. Popularitatea acestui preparat este pe deplin justificată, mai ales datorită gustului unic și a numeroaselor moduri în care poate fi pregătită carnea. În plus, este o mâncare populară atât la noi, cât și la poporul francez și cel grec. Pentru stufat se alege de regulă carne slabă, precum cea de miel, care se gătește lent fie pe plită, sub capac, fie la cuptor. Din meniu nu lipesc ceapa și usturoiul verde, care împreună cu mirodeniile potrivite și un pahar de vin de calitate alcătuiesc un festin pentru masa de sărbători și nu numai.
Cuprins:
1.Stufat de miel pregătit la tigaie după rețeta tradițională
1.1. Stufat de miel cu spanac - Sursă excelentă de fier contra anemiei
1.2. Stufat de miel cu usturoi și ceapă verde în sos de roșii
2.Stufat de miel la cuptor - Rețetă originală cu multă verdeață
3.Stufat de miel - Rețete cu legume de primăvară
3.1. Stufat de miel cu praz
3.2. Stufat de miel cu ceapă verde
1.Stufat de miel pregătit la tigaie după rețeta tradițională
Stufatul de miel este un fel culinar tradițional, frecvent întâlnit în zona Munteniei. Însă, aroma senzațională a cărnii de miel cu mixul de legume și simplitatea rețetei au făcut ca stufatul să fie prezent pe mesele românilor din toată țara.
Stufatul de miel merită pregătit și savurat cel puțin o dată în viață. Legenda spune că, odată ce ai gustat din carnea fragedă de miel, te vei îndrăgosti definitiv de explozia de arome care îți răsfață papilele gustative. Dacă nu ai mai încercat acest preparat până acum, este momentul să începi. Testează prima data stufatul de miel pregătit la tigaie. Află care sunt ingredientele pentru o rețetă ,,ca la mama acasă’’ și care sunt pașii de preparare.
Ingrediente:
- 1,3 kg carne de miel cu os, împărțită în bucăți potrivite;
- 350 ml pastă de roșii;
- 3 linguri de ulei;
- 5 legături de ceapă verde;
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- 4 legături de usturoi verde;
- 150 ml vin roșu sec;
- condimente pentru stufat de miel: sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
- Carnea trebuie ținută la frigider și scoasă doar când începe să fie pregătită. Porționează carnea de miel. Bucățile trebuie unse cu 1 lingură de ulei. Ulterior, se presară peste tot condimentele.
- Lasă bucățile unse astfel și condimentate la temperatura camerei, aproximativ 1 oră.
- Între timp, taie ceapa și usturoiul rondele.
- Frunzele de ceapă verde se pun deoparte pentru mai târziu.
- Se încinge tigaia, se adaugă bucățile de carne și se lasă la rumenit pe ambele părți.
- Peste miel se pun ceapa, usturoiul și sarea. Când legumele s-au călit, poți adăuga vinul pe măsură ce amesteci cu lingura de lemn până când lichidul se evaporă.
- După ce s-a evaporat tot lichidul poți turna pasta de roșii. Între timp, continuă să amesteci la foc mic.
- Când preparatul începe să dea în clocot, condimentează cu piper și sare, după gust. Oprește focul și adaugă frunzele de ceapă păstrate separat.
Trucuri pentru un stufat de miel reușit:
- Pentru stufat se recomandă coastele, spinarea și gâtul.
- Ceapa, usturoiul verde și pătrunjelul proaspăt sunt baza rețetelor de stufat.
- Dacă usturoiul verde îți provoacă aciditate la stomac, prima dată opărește-l câteva minute și abia apoi adaugă-l în mâncare.
- Pentru a frăgezi carnea de miel și a elimina mirosul, poți fierbe bucățile în borș acru, apoi le așezi în tavă cu tot cu borș și lași amestecul la cuptor.
- Sosul de roșii din stufat ajută la absorbția fierului extras din ceapa și usturoiul verde.
- Din seria condimentelor pentru stufatul de miel mai pot fi amintite și următoarele: crenguțe verzi de cimbru, roșii tocate decojite și frunze fragede de leurdă.
- Este indicat să pui carnea de miel la marinat cu o seară înainte de prepararea meniului. Pentru acest pas, începe să condimentezi bine carnea de miel cu sare, boia, piper și multă zeamă de lămâie. Așază bucățile de carne într-un recipient sau o pungă în care ai turnat vin roșu și ulei de măsline. Închide recipientul sau punga și lasă carnea să se marineze toată noaptea. Nu arunca marinata, ci include-o în pregătirea rețetei de stufat cu miel.
- Adăugarea vinului în rețetă accentuează aroma preparatului.
- Bucățile de miel se rumenesc pe rând în tigaie pentru a prinde crusta aceea delicioasă.
- Firele de usturoi și ceapă trebuie să fie foarte moi ca să poată fi înnodate. Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să le opărești și apoi poți să le adaugi în untura în care s-a prăjit mielul.
- Carnea de miel călită în untură obține o aromă intensă.
- Stufatul de miel trebuie presărat din belșug cu pătrunjel și mărar după ce ai stins focul.
- Cea mai bună garnitură pentru stufat este mămăliga.
1.1. Stufat de miel cu spanac - Sursă excelentă de fier contra anemiei
Stufatul de miel cu spanac reprezintă o combinație hrănitoare și sănătoasă pentru imunitate. Spanacul este o sursă valoroasă de antioxidanți, cu proprietăți de curățare a sângelui, de prevenire a anemiei și întărire a imunității. De altfel, odată cu venirea primăverii, cazurile de astenie asociate cu stări de oboseală și epuizare sunt tot mai răspândite. Spanacul întrunește o gamă largă de vitamine și minerale care mențin corpul sănătos și tonusul ridicat.
Cum se prepară stufatul de miel cu spanac?
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel;
- 2 legături de ceapă verde;
- 2 linguri de ulei;
- mirodenii;
- 1.5 kg spanac curățat;
- 1 lingură de bulion.
Mod de preparare:
- Alege o cratiță înaltă în care adaugi 2-3 linguri de ulei și carnea porționată și condimentată.
- Spală ceapa în apă rece, curăț-o și tai-o rondele sau bastonașe.
- Bucățile de ceapă se pun peste carne și lasă amestecul la înăbușit.
- Curăță spanacul, rupe frunzele în două și adaugă-le în vas.
- Toarnă 2 pahare de apă și lasă ingredientele să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 3 ore.
- După 3 ore, adaugă o lingură de bulion, mai pune mirodenii dacă e cazul, amestecă totul să se întrepătrundă pentru 3-4 minute.
- Când observi că lichidul a scăzut și ingredientele nu ,,înoată’’ în zeamă, atunci știi că e momentul să stingi focul.
1.2. Stufat de miel cu usturoi și ceapă verde în sos de roșii
Dacă ai încercat deja rețeta tradițională a stufatului de miel, acum poți experimenta o nouă variantă bogată nutritiv: stufat de miel cu usturoi și ceapă verde în sos de roșii. O garnitură ideală pentru acest festin culinar poate fi salata de legume proaspete de sezon, orez basmati sau broccoli.
Ingrediente:
- 1.5 kg carne de miel;
- 3 legături de usturoi verde;
- 3 legături de ceapă verde;
- 250 ml vin;
- 1 l suc de roșii;
- sare și piper.
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius.
Spală, porționează și condimentează bucățile de miel cu mirodenii după gust. - Usturoiul și ceapa verde se taie fâșii subțiri de cel mult 1 cm.
- Pregătește o tavă încăpătoare pentru bucățile de carne peste care așază legumele tăiate, sosul de roșii, 500 ml de apă și vinul.
- Lasă tava la cuptor pentru 1 oră și jumătate până se rumenește carnea, apoi întoarce-o pe cealaltă parte pentru încă 30 de minute.
2. Stufat de miel la cuptor - Rețetă originală cu multă verdeață
Dacă vrei să gătești stufatul de miel la cuptor după rețeta tradițională de Paște, atunci include pe lista de cumpărături ingredientele de bază și respectă procedura tradițională.
Ingrediente:
- 1 kg de carne de miel;
- 2 linguri sos tomate;
- 8 legături de ceapă verde;
- 8 legături de usturoi verde;
- ulei;
- sare și piper;
- 1 lingură de făină;
- zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
Cum se prepară stufatul de miel după rețeta originală de Paște?
- Carnea se curăță de pieliță, se spală în apă rece și se amestecă într-un vas cu mirodeniile și puțin ulei.
- Legumele se taie rondele sau fâșii de 1 cm.
- Pune 4 linguri de ulei în tigaie și când s-a încins adaugă carnea și las-o la rumenit pe ambele părți.
- Când mielul începe să prindă culoare, toarnă o cană de apă și pune capacul deasupra la înăbușit.
- Călește ceapa și usturoiul, apoi presară-le peste carnea înăbușită. Toarnă altă cană de apă peste amestec, pune capacul și mai lasă-le iar să se înăbușe.
- Separat, prepară un sos format din pasta de tomate, zeama de lămâie, făină și condimente.
- Diluează sosul cu puțină apă înainte să-l întinzi peste bucățile de miel.
- Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Transferă compoziția într-un vas termorezistent și ține-l în cuptor până scade sosul.
3. Stufat de miel - Rețete cu legume de primăvară
Primăvara este sezonul legumelor și fructelor proaspete, atât de necesare pentru vitaminizarea organismului. Acum e momentul oportun să incluzi în dietă spanacul, ceapa și usturoiul verde sau prazul.
3.1. Stufat de miel cu praz
Stufatul de miel cu praz este o idee inspirată pentru sărbătorile pascale și nu numai, deoarece, fiind o sursă optimă de fibre, poți savura acest preparat în orice moment al primăverii.
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel;
- 10 măsline;
- 4 linguri de sos de roșii;
- 3 fire de praz;
- ulei;
- 3 linguri de vin alb;
- 1 lingură de făină;
- sare, piper.
Mod de preparare:
- Se taie carnea în bucățele potrivite. Într-o tigaie se toarnă 3 linguri de ulei, iar când se încinge așezi carnea.
- Între timp, tai partea albă a prazului în bucățele de 3 cm. Acestea se opăresc, se scurg și se adaugă în tigaia încinsă.
- Când s-a călit prazul, torni sosul de roșii, vinul, făina diluată cu puțină apă și măslinele.
- Condimentează ingredientele, amestecă-le să se infuzeze aromele și apoi pune-le într-un vas cu capac la cuptor pentru 20 de minute.
Stufatul de miel cu praz merge incredibil cu un pahar de vin alb sec.
3.2. Stufat de miel cu ceapă verde
Ceapa verde este leguma vedetă a sezonului de primăvară. De ce merită să consumi ceapă verde la fiecare masă? Această legumă bogată în vitamina C și K este un aliat de nădejde pentru sănătatea sistemului osos. Așadar, gătește pentru masa de Paște și nu numai o tavă delicioasă de stufat de miel cu ceapă verde.
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel;
- 250 g usturoi verde;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 25 ml oțet;
- 1 kg ceapă verde;
- 400 ml apă;
- 100 g ceapă;
- 100 ml ulei;
- sare și piper.
Mod de preparare:
- Taie mielul în bucățele mici, unge-le cu puțin ulei și condimentează-le.
- Ceapa verde și usturoiul se porționează în bucăți de 5 cm.
- Ceapa mică și pătrunjelul se taie mărunt.
- Într-o tigaie se toarnă 50 ml ulei cu 50 ml apă și se lasă mielul la înăbușit.
- Se adaugă 400 ml apă fierbinte și se lasă în continuare sub capac la fiert pentru 10 minute.
- Într-o cratiță separată se călesc cepele, usturoiul cu 100 ml apă și 50 ml ulei.
- Aceste legume se toarnă pentru bucățile de miel împreună cu oțetul și se condimentează.
- Se lasă la foc pentru 10 minute, iar înainte să închei operațiunea, presară pătrunjelul verde mărunțit.
- Lasă mâncarea deoparte înainte să o servești pentru ca aromele să se infuzeze.
Așadar, oricum ai găti stufatul cu carne de miel, datorită adaosului de usturoi, ceapă verde, spanac sau praz, acest preparat devine o sursă nutritivă cu potențial ridicat pentru imunitate. Alege să experimentezi fiecare dintre opțiunile prezentate mai sus pentru o masă în familie ca în vremurile copilăriei petrecute la bunici.
Sursa foto: unsplash.com