Paste Quatro Formaggi

Paste Quatro Formaggi – rețeta perfectă ce va încânta toți iubitorii de brânză

Bucătăria italiană este renumită în toată lumea pentru diversitatea de arome, simplitatea și utilizarea ingredientelor de înaltă calitate ce o scot în evidență. Dragostea italienilor pentru brânzeturi este vizibilă și nu există o reprezentare mai bună a acestei pasiuni decât prin intermediul pastelor Quatro Formaggi (termen care se traduce prin „Patru tipuri de brânzeturi”). Această rețetă reunește bogăția a patru sortimente de brânzeturi distincte, amestecate într-un sos cremos, care încântă papilele gustative, învăluind fiecare parte a preparatului.

Cuprins:

  1. Paste Quatro Formaggi – ingredientele perfecte ce te vor ghida spre o farfurie de vis
  2. Penne Quatro Formaggi – pașii ce trebuie parcurși pentru a obține un deliciu culinar
  3. Rețetă de paste Quatro Formaggi – care sunt adaptările în funcție de zona unde sunt preparate?

1. Paste Quatro Formaggi – ingredientele perfecte ce te vor ghida spre o farfurie de vis

Cu origini înrădăcinate în nordul Italiei, pastele Quatro Formaggi și rețeta lor au fost un element de bază atât pentru mesele în familie, cât și în restaurantele cu acest specific ori chiar de lux. Ceea ce face ca acest fel de mâncare să fie atât de apreciat este versatilitatea sa. Acesta este deschis la interpretări, fiecare bucătar având libertatea de a-și alege specialitățile din lapte pe care le folosește la gătit.

Această rețetă de Quatro Formaggi cu paste propune să găsească un echilibru, folosind un amestec de patru brânzeturi italiene. Dintre acestea, cele mai folosite sunt Mozzarella, Gorgonzola, Parmigiano-Reggiano și Pecorino Romano. Fiecare dintre ele aduce un profil de aromă unic: textura cremoasă a Mozzarellei, tenta picantă din Gorgonzola, gustul de nucă specific Parmigiano-Reggiano și aroma sărată a Pecorino Romano.

Pentru a pregăti penne Quatro Formaggi din rețeta clasică, vei avea nevoie de o serie de ingrediente:

  • 400 g de spaghete;
  • 200 g Mozzarella sau cașcaval clasic (sau afumat, în funcție de preferințe);
  • 100 g Gorgonzola;
  • 100 g Parmigiano Reggiano;
  • 100 g Pecorino Romano;
  • 500 g smântână groasă;
  • 80 g unt nesărat;
  • Sare și piper, după gust;
  • Un vârf de cuțit de nucșoară;
  • Frunze proaspete de busuioc.

2. Penne Quatro Formaggi – pașii ce trebuie parcurși pentru a obține un deliciu culinar

Pentru a pregăti paste Quatro Formaggi din rețeta originală, începe prin a pune la fiert o oală mare cu apă sărată. Adaugă spaghetele și gătește-le până când sunt al dente. De regulă, durează aproximativ 8 -10 minute sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce sunt fierte, păstrează aproximativ o cană de apă pentru paste și apoi scurge restul. Pune pastele deoparte.

În timp ce lași pastele la fiert, te poți ocupa de sosul de brânză. Taie Mozzarella, Gorgonzola, Parmigiano-Reggiano și Pecorino Romano în cuburi mici sau mărunțește-le pe răzătoare, după cum preferi.

Într-o tigaie sau un vas mai mare, topește untul la foc mediu. Peste acesta, adaugă smântâna și amestecă până când acestea sunt bine combinate. Lasă amestecul să ajungă la o ușoară fierbere.

Apoi, poți adăuga treptat brânzeturile în compoziția cu smântână, amestecând continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. Menține focul mediu spre mic, asigurându-te că sosul nu fierbe.

Pe măsură ce brânzeturile se topesc în cremă, acestea vor crea un sos gros și aromat. Dacă acesta devine prea gros, poți turna peste o parte din apa rezervată pentru paste. Având un conținut mic de amidon nu numai că va subția sosul, dar îl va face să se amestece și mai bine cu pastele.
Ulterior, poți asezona sosul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și un vârf de cuțit de nucșoară. Aceasta din urmă este un ingredient secret, adăugând o aromă neașteptată și o notă originală.

Odată ce sosul este omogen și cremos, poți adăuga spaghetele fierte în tigaie. Încinge pastele în sos, asigurându-te că sunt acoperite complet de brânză.

Gătește pastele făinoase în sos pentru încă 2-3 minute, permițându-le să absoarbă aromele. Dacă este necesar, mai adăugă puțină apă peste amestec. În final, servește pastele Quatro Formaggi din rețeta italiană calde, completate cu puține condimente sau frunze de busuioc proaspăt. Dacă vrei, poți presăra puțin Parmigiano-Reggiano deasupra.

3. Rețetă de paste Quatro Formaggi – care sunt adaptările în funcție de zona unde sunt preparate?

Chiar dacă acest preparat este specific Italiei, pastele cu sos Quatro Formaggi au cunoscut numeroase adaptări. De exemplu, în Franța, se prepară un fel de mâncare asemănător numit „Quatre Fromages". Acesta include patru brânzeturi tradiționale franceze precum Gruyère, Emmental, Roquefort și Brie. Brânzeturile sunt topite cu puțină smântână și se adaugă vin alb pentru a spori aroma. Pastele Quatro Formaggi și ingredientele pot fi coapte, adăugând o notă originală rețetei.

În Statele Unite ale Americii, pastele Quatro Formaggi sunt pregătite cu un amestec de brânzeturi italiene și americane. De regulă se folosesc Parmezan, Mozzarella, Ricotta și Cheddar. Brânzeturile sunt topite împreună cu smântâna, alături de usturoi sau diverse condimente.

Fiecare țară are propria sa variantă de paste Quatro Formaggi, incluzând ingrediente locale, dar conceptul de bază este păstrat. Nu ezita să experimentezi cu diferite combinații de brânzeturi pentru că rezultatul va fi cu siguranță unul delicios!

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com