Mititei – secretele din spatele celui mai popular preparat românesc
Mititeii au ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate și reprezentative preparate românești, iar grătarul parcă nu e atât de bun dacă nu ai fript și niște mititei, mai ales în ziua de 1 mai. Micii sunt savurați nu doar în cadrul unui picnic sau al unei mese în familie, ci și în cadrul restaurantelor. Se găsesc în orice magazin din comerț, dar pot fi preparați foarte ușor și acasă. Dacă încă nu ai descoperit secretul din spatele celor mai buni mititei, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!
Mititei – rețetă românească sau turcească?
Una dintre cele mai mari dezbateri atunci când vine vorba de mititei, este legată de originea lor. Unii spun că aceștia au fost inventați din greșeală, într-un restaurant din București, în timp ce alții sunt siguri că rețeta mititeilor românești este adaptată după una turcească. Un lucru interesant este că gustul mititeilor este diferit în funcție de zonă. Spre exemplu, în Ardeal, micii au un conținut mai mare de carne de vită și un gust mai picant, în timp ce în Moldova sunt preferați mititeii din carne de porc. Bucătarii susțin că cei mai buni mici sunt cei pregătiți dintr-o combinație de carne de vită cu porc.
Mititei de casă sau din comerț – ce alegi?
Probabil ți s-a întâmplat de multe ori să cumperi mititei dintr-un supermarket și să fii mulțumit de gustul lor, și să cumperi dintr-un magazin de cartier și să se nimerească uscați și aproape necomestibili. Dacă găsești un furnizor de mititei de calitate, care sunt pe gustul tău, poți să recumperi cu încredere. Dacă încă nu ai găsit un produs pe placul tău însă, poți oricând să încerci să îi prepari acasă. Nu ai nevoie de multe ingrediente și nici de prea multă îndemânare.
Prepararea micilor acasă – rețetă rapidă, simplă și gustoasă
Dacă vrei să prepari o pastă de mici acasă, ar trebui să ai în vedere faptul că amestecul de carne obținut trebuie să stea la frigider măcar 6-8 ore. Deci dacă îți e poftă de mititei, ar fi bine să îi pregătești cu o zi înainte să îi pui pe grătar.
Rețetă de mititei de casă – de ce ingrediente ai nevoie?
Pentru a pregăti pasta de mici, vei avea nevoie de aproximativ 700 gr de carne de vită (de preferat pulpă), 300 gr de carne de porc cu un conținut mai mare de grăsime (ceafă sau piept de porc), 300 ml apă foarte rece și condimente și mirodenii după gust. În afară de condimentele clasice – sare, piper și usturoi, poți folosi și cimbru, boia, coriandru sau chimen. Bicarbonatul de sodiu este un ingredient controversat, însă ajută la obținerea unor mici zemoși. O linguriță rasă de bicarbonat este suficientă.
Tot ce trebuie să faci este să toci carnea (sau să o cumperi gata tocată) și să o amesteci cu restul ingredientelor. Pasta de mici trebuie frământată puternic pentru a ajunge la textura potrivită. Poți să faci asta manual sau să folosești un robot de bucătărie. Lasă apoi amestecul obținut la frigider timp de câteva ore – cu cât stă mai mult, cu atât vor fi mai buni.
Rețetă de mititei – grătar clasic sau grill electric?
Poți frige mititeii pe un grătar clasic, cu lemne sau cărbuni, sau pe unul electric. Trebuie însă să recunoaștem că gustul mititeilor făcuți pe un grătar cu lemne nu se compară cu nimic.
Înainte de a pregăti grătarul, ar fi bine să te ocupi și de pasta de mititei. Scoate amestecul de la frigider și începe să îl modelezi în mână. Ca să umbli mai ușor cu ei, îți poți unge mâinile cu puțin ulei. În acest fel, nu ți se va lipi pasta de mâini.
Rețetă de mititei originală – secretele din spatele micilor perfecți
Există câteva secrete pe care bucătarii le au pentru a pune pe masă cei mai buni mititei. Iată câteva dintre ele:
- Folosește neapărat carne cu grăsime (minim 20% din compoziția micilor trebuie să fie grăsime) – în acest fel vei obține niște mititei fragezi și suculenți
- Folosește usturoi din abundență – cu cât mai mult usturoi, cu atât mai gustoși vor fi micii
- Frământă cât mai mult pasta de mici – la final trebuie să obții o compoziție fină
- Unge grătarul cu grăsime ca să nu se lipească micii – mititeii sunt gata în momentul în care se desprind ușor de grătar.
În concluzie, dacă ai carne în frigider, îți poți prepara oricând proprii mititei. Poți face chiar mai multă pastă de mici și îi poți păstra la congelator o durată mai mare de timp. De ce să cumperi din comerț, când poți scoate din congelator și îi poți pune direct pe grătar?
Sursă foto: pexels.com, freepik.com