Crema de vanilie sau creme patissiere

Cremă de vanilie sau creme patissiere. Rețete tradiționale sau dietetice pentru patiserii și prăjituri de casă

Crema de vanilie, crema de lapte fiartă sau creme patisserie este elementul de bază pentru numeroase rețete de tarte, torturi, rulouri sau eclere. Crema de vanilie presupune ingrediente simple, poate fi aromatizată în numeroase feluri și e gata în timp record. Se poate pregăti cu sau fără unt, cu lapte sau fără, fiind un preparat prietenos cu silueta și ideal pentru persoanele care urmează o dietă. Prin urmare, te poți bucura de bucate savuroase, dar și să ai grijă de sănătatea ta în același timp.

Cuprins:
1.Cremă de vanilie - rețetele originale
1.1.Cremă de vanilie simplă - rețetă tradițională italiană
1.2. Cremă de vanilie fără ou și fără lapte - rețetă de post, indicată și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză
1.3.Cremă de vanilie fără zahăr
2.Cremă de vanilie fiartă pentru foietaje
3.Cremă de vanilie cu unt
3.1.Cremă de vanilie cu mascarpone pentru eclere sau cremșnit – o alternativă cremoasă la rețeta cu unt
3.2.Cremă de vanilie cu gelatină pentru torturi

1.Cremă de vanilie - rețetele originale

Dacă nu ai mai încercat niciodată crema de vanilie preparată în casă, acum e momentul să începi cu o rețetă originală. Nu ai nevoie decât de ingrediente esențiale pe care și tu le ai în bucătărie. Cine afirmă că acest desert este unul banal, înseamnă că nu știe câte torturi și prăjituri au obținut o aromă aparte datorită cremei de vanilie.

Ingrediente pentru 800 g:

  • 500 ml lapte;
  • 100 g zahăr;
  • 4 gălbenușuri;
  • 60 g făină;

Opțional: păstăi de vanilie, arome după preferințe (lichior, cognac), bucăți de ciocolată.

Mod de preparare:

  1. Se pune laptele la fiert împreună cu păstăile de vanilie sau cu aromele preferate, după caz.
  2. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul până se dizolvă.
  3. Peste gălbenușuri se presară făina și se amestecă permanent.

Sfat: în timp ce amesteci, gustă puțin din cremă. Dacă simți că aceasta are o textură ,,făinoasă’’, mai las-o 1-2 minute la fiert.

4.Treptat, se adaugă laptele fierbinte, în timp ce amesteci continuu la foc mic până dă în clocot.
5.Când se formează crema, atunci stingi focul și acoperi recipientul cu o folie pentru a nu se forma o crustă deasupra.

Pont: pentru cei care preferă crema de vanilie cu aromă de ciocolată, se recomandă ca la final, cât este încă fierbinte, să se adauge 100 g de bucățele de ciocolată. Se vor amesteca în crema de vanilie cu ajutorul unui tel până se încorporează. După preferințe, se pot adăuga aromele de coniac, lichior, etc.

Pont: pentru o cremă de vanilie de un galben intens, mai poți folosi un strop de turmeric sau șofran.

1.1.Cremă de vanilie simplă - rețetă tradițională italiană

Ai gustat vreodată crema pasticcera preparată conform rețetei originale din Italia? O altă variantă de cremă de vanilie simplă este aceasta, pentru care ai nevoie de puține ingrediente, asemenea rețetei franceze. Este tot o rețetă de cremă de vanilie cu gălbenușuri, dar metoda de pregătire diferă pe alocuri.

Ingrediente:

  • 6 gălbenușuri;
  • 80 g făină;
  • 600 ml lapte;
  • 100 g zahăr.

Mod de preparare:

  1. Începi prin a bate gălbenușurile cu zahărul până ce acesta se dizolvă complet.
  2. Torni laptele rece și făina în ploaie și pui amestecul la foc mic în timp ce amesteci permanent până la omogenizare.
  3. Crema obținută se porționează în cupe sau vase mici care se pun la bain-marie în cuptor.

Notă: crema de vanilie cu amidon este indicată în mod special persoanelor sensibile la gluten, precum și celor diagnosticați cu afecțiune celiacă.

1.2. Cremă de vanilie fără ou și fără lapte - rețetă de post, indicată și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

Cine spune că ai interzis la deserturi gustoase atunci când ții post? Pregătește rulouri, torturi sau prăjituri aromate cu crema de vanilie fără ou și fără lactate, ideală pentru perioada postului și nu numai. Care e procedura de pregătire a cremei de vanilie fără lapte și fără ou?

Ingrediente:

  • 720 ml lapte cocos;
  • 3 g sare;
  • 80 g făină;
  • 120-150 g zahăr;
  • vanilie ( extract, păstăi, zahăr vaniliat, după preferințe);
  • 1 vârf de linguriță de turmeric/ șofran pentru culoare.

Mod de preparare:

  1. Pune la fiert laptele. Separat, torni făina într-un bol, aroma de vanilie, turmericul/șofranul, praful de sare și zahărul.
  2. Peste ingrediente vei turna 1-2 polonice de lapte cald. Amesteci totul cu un tel până când se omogenizează.
  3. Compoziția se pune la foc mediu și se amestecă fără oprire până se formează o cremă densă.
  4. Mai dă un clocot pentru formarea bulelor la suprafață și apoi pune deoparte cratița cu crema de vanilie.

Crema de vanilie fără ou și fără lactate merge excepțional la tarte, torturi și prăjituri cu fructe de pădure sau altele, ușor acrișoare.

1.3.Cremă de vanilie fără zahăr

Ai poftă de ceva dulce, dar nu te încântă ideea de a-i ,,oferi’’ zahăr organismului tău? Din fericire, există alternative delicioase care întrec și rețetele pe bază de zahăr. De exemplu, ce ai zice de o cremă de vanilie fără zahăr? O poți consuma ca atare, împreună cu bucăți de ciocolată neagră, fructe sau o poți încorpora în prăjituri de casă. De data aceasta poți încerca o rețetă rapidă de cremă de vanilie și anume: crema de vanilie cu ouă întregi. În cât timp se prepară crema de vanilie de casă cu zero zahăr? În 5-10 minute. Care sunt ingredientele pe care trebuie să le scoți pe masă?

Ingrediente:

  • 5 ouă;
  • 1 l lapte;
  • 50 g unt;
  • 5 linguri făină;
  • ½ linguriță pudră de vanilie/ înlocuitor de zahăr vanilat;
  • 1 cană de îndulcitor normal (zahăr sau îndulcitori);
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Într-un vas bați ouăle cu făina, peste care torni 100 ml de lapte.
  2. Restul de lapte îl pui la foc mic cu praful de sare și amesteci continuu cu telul.
  3. Când începe să fiarbă, torni compoziția într-un vas separat și amesteci cu telul pentru 1-2 minute sau până la omogenizare.
  4. Stinge aragazul, trage vasul deoparte și adaugă pudra de vanilie și untul.

Crema de vanilie cu înlocuitor de zahăr este aliatul tău în lupta cu kilogramele. Te poți bucura de un desert sățios pe care îl poți savura individual sau îl poți încorpora în foile de cremșnit sau eclere.

2.Cremă de vanilie fiartă pentru foietaje

Crema de vanilie fiartă este o rețetă simplă pentru aromatizarea prăjiturilor și care conține lapte, zahăr, făină/amidon, esență sau păstăi de vanilie și gălbenușuri. De asemenea, există și varianta de cremă de vanilie cu ouă întregi, deoarece albușurile oferă o textură spumoasă.

Ingrediente:

  • 6 gălbenușuri;
  • 500 ml lapte;
  • 3 linguri de amidon;
  • suc de lămâie;
  • extract/ esență de vanilie;
  • 4 linguri zahăr.

Pont: lămâia nu este obligatorie, dar accentuează aroma de vanilie.
Sfat: dacă preferi o compoziție cu textură mai ușoară, o lași la răcit și apoi adaugi frișcă bătută.

Mod de preparare:

  1. Se bat gălbenușurile cu zahărul până acesta se dizolvă și formează împreună o compoziție densă. Peste aceste ingrediente se adaugă amidonul și se amestecă totul cu ajutorul unui tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
  2. Torni și laptele, amesteci cu telul și apoi pui vasul la baia de aburi sau la flacără mică pe aragaz până se îngroașă.
  3. Fierbi compoziția, dar nu o lași să dea în clocot. După ce a atins punctul de fierbere, adaugi aroma de vanilie și câțiva stropi de lămâie.
  4. Pui deoparte crema și continui să amesteci cu telul ori o acoperi fie cu folie, fie cu tifon umezit pentru a evita formarea pojghițelor.
  5. Pune crema acoperită astfel la frigider până ce compoziția se întărește.

Notă: se poate întâmpla ca rețeta de cremă de vanilie cu unt să se ,,taie’’. O poți ,,repara’’ printr-un truc simplu. Mixează crema la viteză mare pentru 10-12 minute sau până când își recapătă textura cremoasă.

3.Cremă de vanilie cu unt

Crema de vanilie cu unt sau crema mousseline este elementul cheie pentru un tort aromat. Dacă erai în căutarea unei creme pentru tortul de casă, atunci crema de vanilie frecată cu unt spumat este ceea ce aveai nevoie pentru o rețetă de succes.

Sfat: untul ales trebuie să aibă minimum 80% grăsime. Scoate-l din frigider cu cel puțin 10 ore înainte să pregătești rețeta, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.

Ingrediente:

  • 6 gălbenușuri;
  • 1 l lapte;
  • 250 g zahăr;
  • 100 g făină;
  • 250 g unt gras;
  • vanilie (1 linguriță de extract, esență sau zahăr vaniliat, după preferințe);
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Într-un vas adaugă zahărul, praful de sare, vanilia și gălbenușurile. Mixează ingredientele până ce rezultă o cremă densă. Omogenizează totul cu puțin lapte și făina.
  2. Separat, încălzește laptele și apoi toarnă-l în primul vas peste cremă. Compoziția obținută se pune la foc mic, timp în care amesteci continuu cu telul pentru a nu se forma cocoloașe.
  3. Când amestecul începe să fiarbă, lași vasul la foc mic pentru 3-4 minute și apoi iei recipientul deoparte.
  4. Cât compoziția este caldă, adaugi cubulețe de unt și amesteci totul până se formează o cremă.
  5. După ce s-a încorporat tot untul, acoperi vasul cu o folie sau un tifon umed.

Crema de vanilie fiartă se regăsește frecvent în rețete de eclere, budinci sau prăjituri cu foi.

3.1.Cremă de vanilie cu mascarpone pentru eclere sau cremșnit – o alternativă cremoasă la rețeta cu unt

Crema de vanilie cu mascarpone este genială pentru rețetele de prăjituri, deoarece oferă o consistență mai ridicată față de clasica rețetă cu unt.

Ingrediente:

  • 4 gălbenușuri;
  • 250 g mascarpone;
  • 500 ml lapte;
  • 50 g amidon;
  • 150 g zahăr;
  • vanilie (extract/ semințe/ zahăr vanilat, după cum preferi).

Mod de preparare:

  1. Într-un vas amesteci gălbenușurile cu zahărul până la omogenizare. Adaugi amidonul, amesteci cu un tel și când ai obținut o cremă densă, torni treptat laptele continuând să amesteci.
  2. Crema se pune la fiert la foc mic sau la baie de aburi.
  3. Fierbe compoziția, amestecă permanent cu telul și trage deoparte vasul înainte să dea în clocot.
  4. Lasă crema la răcit la temperatura camerei și adaugă aroma preferată de vanilie.
    Când crema s-a răcit, acoper-o cu o folie alimentară și așează vasul la frigider până se întărește.
  5. După ce crema de vanilie s-a răcit, amestecă puțin pe măsură ce adaugi mascarpone. Continuă să amesteci până se formează o textură fină dar uniformă, fără cocoloașe.

Crema de vanilie cu mascarpone dăruiește savoare rețetelor de profiterol și rulourilor cu vanilie.

3.2.Cremă de vanilie cu gelatină pentru torturi

Crema de vanilie cu gelatină se numără printre secretele care stau la baza unui tort realizat ca la carte. Acest mod de preparare a cremei de vanilie nu diferă prea mult de rețeta originală. Așadar, dacă stăpânești pașii de bază ai rețetei clasice, restul e o joacă plăcută.

Ingrediente:

  • 3 ouă mari;
  • 500 g frișcă;
  • 150-200 g zahăr tos;
  • 67 foi gelatină;
  • 150 ml lapte;
  • 15 ml esență de rom;
  • 1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare:

  1. Într-un vas dizolvă gelatina în laptele rece.
  2. Separat, bate albușurile spumă, adaugă esența și zahărul în timp ce amesteci continuu până rezultă o compoziție groasă. Pune vasul deoparte și treci la pasul următor.
  3. Scoate frișca de la congelator și mixează până se formează o spumă.
  4. În vasul cu gelatina, toarnă spuma din albușuri și gălbenușuri pe care le-ai bătut împreună.
  5. Așează vasul pe un recipient cu apă clocotită. Cu ajutorul telului începi să bați rapid compoziția până devine o textură bogată și spumoasă.
  6. Apoi, trage deoparte vasul, adaugă zahărul vanilat și lasă totul la răcit pe un alt recipient umplut cu apă rece. Până se răcește compoziția continuă să bați continuu cu telul pentru a evita cocoloașele și crustele.
  7. Când s-a răcit, adaugi o lingură din frișca bătută, amesteci rapid cu telul pentru 5-6 minute, torni și restul de frișcă și continui să amesteci cu mișcări ușoare până se întărește.
  8. Crema se ține la frigider aproximativ 4 ore până se prinde bine.

Crema de vanilie este un preparat versatil, deci mai mult ca sigur vei găsi rețeta potrivită stilului tău alimentar.

Sursa foto: unsplash.com.