Ciorba de legume

Ciorba de legume: Un fel de mâncare de bază din bucătăria tradițională românească

Bucătăria românească este cunoscută pentru preparatele sale bogate și gustoase, care reflectă diversele influențe culturale ale țării. Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din România este ciorba, o supă tradițională care se servește de obicei ca antreu sau ca fel principal. În timp ce multe versiuni de ciorbă includ carnea sau peștele ca ingredient principal, există și variante potrivite pentru vegetarieni, care sunt la fel de delicioase și satisfăcătoare.

În ultimii ani, popularitatea vegetarianismului (sau chiar a veganismului) a crescut în România și mulți bucătari profesioniști sau amatori au adaptat rețetele tradiționale, pentru a se adapta acestei preferințe culinare. În acest articol, vom explora lumea ciorbei de legume, concentrându-ne în special pe aromele bogate și diverse ale ciorbei tradiționale românești fără produse de origine animală.

De la borșul de sfeclă la ciorba de cartofi și nu numai, vom prezenta unele dintre cele mai delicioase și nutritive ciorbe de legume pe care le poți savura în România, sau pe care le poți prepara chiar tu acasă. Fie că ești vegan, vegetarian, ții post sau pur și simplu cauți să adaugi câteva opțiuni pe bază de vegetale în dietă, ciorba de legume este o modalitate excelentă de a explora bucătăria bogată și plină de savoare a țării noastre, rămânând în același timp fidel principiilor tale alimentare.

Cuprins:

  1. Ciorba de legume - rețeta pe care o poți modifica după bunul tău plac
  2. Ciorbă țărănească de legume fără carne – gustul copilăriei pe care îl poți recrea în bucătărie
    2.1.Ciorbă de legume cu borș și leuștean – descoperă deliciul tipic Moldovei
    Ciorba de legume fără carne - o formă deosebit de apreciată în Dobrogea
    Ciorbă de legume cu smântână – rețeta specifică Banatului și Ardealului
  3. Rețetă – ciorba de legume poate fi mereu reinterpretată
  4. Cum se face ciorba de legume - învață pașii pe care trebuie să îi urmezi indiferent de rețetă
  5. Rețetele bunicii pentru ciorba de legume – confortul întruchipat pe care îl poți găsi într-un castron

1. Ciorba de legume - rețeta pe care o poți modifica după bunul tău plac

Unul dintre cele mai versatile tipuri de ciorbe este ciorba de legume, care poate fi preparată cu o varietate de legume, în funcție de sezon și de disponibilitate. Unele opțiuni populare includ varza, cartoful, morcovul și sfecla roșie. Versatilitatea ciorbei de legume constă în faptul că pot fi servite calde sau reci, ceea ce le face potrivite atât pentru lunile de iarnă, cât și pentru cele de vară.

De asemenea, acestea pot fi ajustate pentru a se potrivi gusturilor individuale, variind nivelul de acreală sau adăugând diferite condimente și ierburi aromatice. Dacă nu știi cum să asezonezi o ciorbă, o lingură cu bază pentru mâncăruri este mereu varianta care nu dă greș. În general, ciorbele de legume sunt o completare delicioasă și nutritivă a oricărei mese și o dovadă a creativității și ingeniozității bucătăriei românești.

Un alt avantaj al ciorbelor de legume este reprezentat de beneficiile lor pentru sănătate. Legumele sunt o sursă cheie de vitamine și minerale esențiale, iar ciorbele sunt o modalitate excelentă de a încorpora mai multe legume în dietă.

De asemenea, sunt de obicei sărace în grăsimi și calorii, ceea ce le face o opțiune sănătoasă pentru cei care sunt atenți la ce mănâncă. Dar asta nu înseamnă că sunt sărace și în gust! Adăugând condimentele potrivite, o ciorbă simplă de cartofi se poate transforma într-o delicatesă. În plus, s-a demonstrat că agenții de acrire utilizați în ciorbe, cum ar fi zerul sau borșul, au proprietăți digestive și de stimulare a sistemului imunitar, fiind considerate probiotice naturale. Acest lucru face ca ciorba de legume să fie nu numai o alegere delicioasă, ci și una nutritivă, care poate contribui la susținerea sănătății și stării de bine generale.

2. Ciorbă țărănească de legume – gustul copilăriei pe care îl poți recrea în bucătărie

Ciorba se prepară cu o varietate de legume și fiecare regiune din România are propria sa variantă. Cu toate acestea, rețeta de bază rămâne aceeași, ciorba fiind preparată cu un agent de acrire, cum ar fi oțetul, zeama de lămâie, de agrișe sau zarzăre, borș sau, dacă nu vrei să gătești pentru cineva care este vegan, zer.

Ciorba țărănească de legume este un preparat simplu și consistent, perfect pentru serile reci de toamnă. Se prepară cu o varietate de legume proaspete, din care amintim: cartofi, morcovi, ceapă și țelină, și este aromată cu ierburi proaspete precum pătrunjel și leuștean. Dacă acest preparat se face în timpul iernii, atunci poate fi și o ciorbă de legume congelate; la fel de țărănească va fi!
Pentru a prepara ciorba, începe prin a căli ușor ceapa și usturoiul tocate într-o oală mare, cu puțin ulei. Adaugă legumele tocate și sotează-le timp de câteva minute înainte de a adăuga suficientă apă pentru a acoperi legumele. Permite-i ciorbei să dea într-un clocot și apoi las-o să fiarbă la foc mic.

Adaugă agentul de acrire ales și lasă ciorba să fiarbă încă 20-30 de minute, până când legumele sunt fierte al dente. Servește ciorba caldă cu o lingură de smântână, un ardei iute și niște pâine cu coaja crocantă.

2.1. Ciorbă de legume cu borș și leuștean – descoperă deliciul tipic Moldovei

Ceea ce diferențiază ciorba de alte supe este folosirea unui agent de acrire. În acest capitol vom discuta despre utilizarea borșului, un lichid fermentat din tărâțe de grâu care dă ciorbei un gust acru aparte. Borșul este un ingredient de bază în bucătăria românească și este folosit pentru a aromatiza o mare varietate de mâncăruri.

Pentru a face ciorba, avem nevoie de legume precum morcovii, cartofii, ceapa și varza sunt fierte cu borș, mărar, leuștean, pătrunjel și alte ierburi și condimente pentru a crea o ciorbă aromată și consistentă. Aciditatea borșului este echilibrată de dulceața legumelor, creând un gust unic, care îți inspiră sentimentul de confort.

Începe prin a sota ceapa și morcovii tăiați în cubulețe într-o oală mare până când se înmoaie. Apoi, adaugă legumele preferate, la alegere, cum ar fi rădăcini de țelină, pătrunjel, păstârnac sau sfeclă roșie tăiate cubulețe, și mai târziu ardei gras, fasole verde, mazăre, varză și cartofi sub formă de cuburi mai mari. Toarnă suficientă apă pentru a acoperi legumele și adu amestecul la primul clocot.

Odată ce legumele sunt pe jumătate fierte și cartofii aproape fierți, poți adăuga roșiile sau bulionul, dacă dorești. Când se apropie momentul de final, vine momentul borșului, pe care nu îl torni mai devreme (altfel își pierde din vitamine) și aduci amestecul din nou într-un clocot.
Servește fierbinte ciorba de legume, cu smântână și un vârf de verdețuri proaspete, cum ar fi mărar sau pătrunjel deasupra. Această ciorbă cu legume consistentă și aromată este perfectă pentru o zi rece de iarnă și va satisface cu siguranță papilele gustative ale tuturor.

2.2. Ciorbă de legume fără carne – o formă deosebit de apreciată în Dobrogea

O ciorbă de legume tipică din Dobrogea este „ciorba falsă de burtă”, care este făcută cu ciuperci, smântână și o varietate de legume, cum ar fi morcovi, cartofi și ceapă. Iată rețeta!

Ingrediente:

  • 500 g de ciuperci proaspete;
  • 2 cepe de mărime medie;
  • 2-3 morcovi;
  • 2-3 cartofi;
  • 1 lingură de ulei;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 2-3 frunze de dafin;
  • 2-3 linguri de făină;
  • 1 litru de apă;
  • 200 ml de smântână;
  • sare și piper după gust;
  • 2-3 linguri de mărar proaspăt tocat și/sau cimbru.

Preparare:

Curăță ciupercile și taie-le în bucăți mici. Se curăță și se taie ceapa, morcovii și cartofii. Se încălzește uleiul într-o oală și se sotează ceapa și usturoiul până când devin translucide. Se adaugă ciupercile și se rumenesc până când lichidul scade. Se adaugă în oală legumele tocate, frunzele de dafin și apa. Se asezonează cu sare și piper.

Se aduce ciorba la primul clocot, apoi se reduce focul și se fierbe până când legumele sunt moi. Într-un castron separat, se bat împreună smântâna și făina până când se omogenizează. Se adaugă o lingură de ciorbă fierbinte la amestecul de smântână și combină ingredientele.

Se drege ciorba cu amestecul din smântână. Continuă să gătești supa încă câteva minute, până când se încălzește bine. Îndepărtează frunzele de dafin și servește-o fierbinte, garnisită cu mărar proaspăt tocat și cimbru uscat.

2.3. Ciorbă de legume cu smântână – rețeta specifică Banatului și Ardealului

Unul dintre ingredientele cheie în această versiune specială de ciorbă din regiunea Banatului și Munteniei este smântâna. Acest ingredient cremos adaugă o savoare delicioasă și bogată ciorbei, oferind în același timp și o sursă de grăsimi și nutrienți sănătoși.

Această supă aromată se prepară cu salată proaspătă, ceapă, morcovi, țelină și usturoi și se drege în mod tradițional cu ouă, mărar și multă smântână. Ceea ce diferențiază această ciorbă de legume (nepotrivită pentru vegetarieni) de altele este utilizarea smântânii, care adaugă o textură cremoasă preparatului. Salata verde îi conferă un gust răcoritor și unic, iar legumele reprezintă o doză sănătoasă de nutrienți și vitamine.

3. Rețetă – ciorba de legume poate fi mereu reinterpretată

Ciorba de legume se face de obicei cu o bază acră, folosind adesea borș, și este plină cu o varietate de legume, cum ar fi morcovi, cartofi, țelină și roșii. Pentru a reinterpreta acest fel de mâncare clasic, se poate încerca folosirea unor tipuri diferite de agenți de acrire, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie, și se poate experimenta cu diferite combinații de legume și ierburi aromatice, pentru a crea gusturi unice. Unii adaugă paste făinoase, de cele mai multe ori alegând tăițeii sau fideaua.

De exemplu, te poți inspira din bucătăria asiatică, având curajul să adaugi feliuțe de ghimbir, care vor oferi o aromă caldă și puternică acestei rețete, transformând-o complet! În plus, utilizarea de proteine vegetale, cum ar fi tofu sau quinoa, poate oferi o textură satisfăcătoare și poate face ciorba mai sățioasă. În general, ciorba de legume este o un fel de mâncare versatil și reconfortant care poate fi adaptat pentru a se potrivi unei varietăți de gusturi și preferințe alimentare.

4. Cum se face ciorba de legume - învață pașii pe care trebuie să îi urmezi indiferent de rețetă

Dacă dorești să faci ciorbă de legume ca la carte, aceștia sunt câțiva pași generici pe care îi poți urma pentru a crea o ciorbă delicioasă și aromată:

  1. Începe prin a pregăti legumele pentru ciorba de legume: ingredientele comune în ciorba de legume includ în mod obligatoriu ceapă, morcovi și „albitură” (rădăcinoase albe: păstârnac, țelină, pătrunjel). Poți alege multe alte legume, însă cele menționate nu pot lipsi din amestec. Taie legumele în cubulețe (dacă te decizi să îi adaugi, cartofii se pot tăia mai mari).
  2. Încălzește puțin ulei într-o oală mare, la foc mediu. Adaugă ceapa tăiată și călește-o până când devine translucidă.
  3. Adaugă morcovii și țelina tocate în oală și continuă să le sotezi câteva minute.
  4. Turnați suficientă apă pentru a acoperi legumele. Poți adăuga și bulion lichid sau cubulețe pentru ciorbe, dacă vrei o aromă mai bogată. Dai totul la foc mediu.
  5. Dacă decizi să folosești cartofi, îi adaugi după ce legumele sunt pe jumătate fierte sau după primul clocot.
  6. Când cartofii sunt aproape perfect fierți, poți da focul la mic și să adaugi o conservă de roșii tocate sau câteva linguri de bulion și să amesteci totul.
  7. Adaugă condimentele și ierburile aromate pe care le preferi, cum ar mărar, cimbru, pătrunjel, tarhon, precum și sare și piper după gust și fierbe ciorba timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când legumele sunt moi.
  8. Servește ciorba de legume fierbinte, cu o lingură de smântână sau iaurt grecesc pe deasupra, dacă dorești. Ar merge și un ardei iute, parcă, nu-i așa?

Urmând acești pași de bază, adăugând orice variațiune consideri că trebuie să existe pentru a te bucura de rezultatul dorit, poți crea o ciorbă de vegetale delicioasă și consistentă, perfectă pentru orice ocazie. Un mic sfat: dacă nu ai la îndemână ingrediente proaspete, nu dispera, legumele congelate pot salva orice rețetă de ciorbă de legume.

5. Rețetele bunicii pentru ciorba de legume – confortul întruchipat pe care îl poți găsi într-un castron

Dacă tot am parcurs acest drum până aici, a venit momentul adevărului. Gătitul! Să ne suflecăm împreună mânecile și să urmărim cu grijă și dedicație rețetele pe care le identifici cu greu în cărțile de bucate ale zilelor noastre, cu atât mai puțin pe blogurile gurmanzilor.
Pentru a achiziționa toate ingredientele pe care le vom aminti în continuare, tot ce trebuie să faci este o vizită la Auchan.ro, unde vei descoperi fiecare element ce nu poate lipsi dintr-o ciorbă de legume ca la carte.

Ciorbă de praz

Poate nu l-ai prins pe Amza Pelea interpretându-l pe Nea Marin, însă cu siguranță ai auzit multe glume cu praz și în acest moment te-ai gândit la olteni. Ei bine, această rețetă poate fi preparată de oricine, trebuie doar să știe care sunt pașii de urmat!

Ingrediente:

  • praz - 1,5 kg;
  • morcov - 100 g;
  • țelină - 200 g;
  • pătrunjel verde - 20 g;
  • făină - 10 g;
  • ulei - 50 ml;
  • lapte - 20 ml;
  • smântână- 200 g;
  • lămâie - 1 bucată;
  • piper măcinat - un vârf de cuțit;
  • sare - o linguriță;
  • orez - 10 g.

Preparare:

Prazul se curăță, se spală și se taie sub forma de tăieței. Țelina și morcovul, curățate și spălate, se dau prin răzătoarea mică.

Zarzavatul ras se pune la fiert într-o oală cu cca 1.5 kg apă rece. Când este aproape fiert, se adaugă prazul și se completează cu apă caldă.
În momentul în care prazul este fiert, se adaugă orezul (decorticat, spălat, fiert separat în 2-3 clocote și scurs de apă). Se continuă fierberea încă 2-3 clocote.

Din făină și ulei se face un rântaș care se subțiază cu lapte și se toarnă în oala cu zarzavat. Se clocotește, se potrivește de sare și piper, se drege cu smântână. Se servește cu pătrunjel tocat mărunt.

Borș de legume ucrainean cu smântână

Această rețetă este una dintre cele la care toată Europa se gândește atunci când aude sau citește cuvântul „borscht”. Descoperă un preparat clasic și trimite un gând bun poporului care a pus o variantă a ciorbei pe harta gastronomică a lumii.

Ingrediente:

  • cartofi - 400 g;
  • țelină - 100 g;
  • ceapă - 60 g;
  • morcovi - 50 g;
  • sfeclă roșie - 300 g;
  • bulion de roșii - 30 g;
  • 2 ardei grași;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • roșii - 100 g;
  • varză proaspătă - 200 g;
  • ulei - 50 ml;
  • smântână - 150 g;
  • 1 foaie de dafin;
  • borș - 1/2 l;
  • verdeață, sare, piper.

Preparare:

Ceapa, țelina, morcovii și rădăcina de pătrunjel se curăță, se spală, se taie fideluță (julien), se pun într-o oală cu ulei încins și se călesc înăbușit până se înmoaie. Separat, într-o oală, se pun la fiert cartofii curățați și tăiați în cuburi cu latura de circa 3 cm, apoi se adaugă: legumele înăbușite, restul de zarzavat (ardeiul gras tăiat subtire, varza tăiată în careuri) și condimentele.

Sfecla se taie cât mai subțire (fideluță), se pune într-o crăticioară, se sărează, se stropește cu o lingură de oțet și se călește pe foc iute timp de 5-6 min, după care se adaugă puțină apă și se fierbe în continuare până este gata.

Sfecla se răstoarnă în vasul cu zarzavat, se adaugă roșiile curățate de pieliță sau bulion de roșii, borșul de tărâțe fiert separat și strecurat, se potrivește de sare și se mai fierb împreună încă 5- 6 min.

Apoi se la vasul de pe foc, se presară borșul cu verdeață, se drege cu smântână sau se poate pune smântână în fiecare farfurie când se servește la masă, într-o sosieră.

Dacă vrem ca borșul să fie mai roșu, se rade o sfeclă roșie pe răzătoare, se stoarce și zeama se toarnă în borș, după ce s-a luat de pe foc.

Borș de cartofi

Ei bine, acum e acum! Cea mai clasică variantă de ciorbă de legume! Rețeta de bază a oricărei gospodine! Cu alte cuvinte, ciorba sau borșul de cartofi. Pașii sunt extrem de ușor de urmat și rezultatul este mereu un preparat delicios!

Ingrediente:

  • cartofi - 600 g;
  • ceapă - 100 g;
  • morcovi - 100 g,
  • rădăcină de pătrunjel - 200 g;
  • ulei - 100 g;
  • borș de tărâțe - 1/2 I;
  • verdeață, sare, piper.

Preparare:

Se curăță morcovii, pătrunjelul și ceapa, apoi se spală. Se taie ceapa mărunt și se pune la înăbușit într-un vas cu uleiul înfierbântat până se înmoaie. Se adaugă morcovul și rădăcina de pătrunjel tăiate ca tăiețeii și în continuare se mai gătește totul timp de 10 min, după care se adaugă 2.5 l apă caldă.

Apoi se adaugă cartofii tăiați în cuburi mici, sare, piper și se lasă să mai fiarbă până sunt gata cartofii. Se adaugă borșul fiert separat și curățat de spumă, se lasă să mai dea câteva clocote, se potrivește de sare și se trage vasul de pe foc. Se servește cu smântână, presărată apoi cu verdeață (pătrunjel și leuștean). De reținut! Nu există rețetă de borș în Moldova în care să lipsească aceste două ierburi aromatice. Așadar, orice preparat ar putea fi denumit ciorbă de legume cu pătrunjel sau ciorbă de legume cu leuștean. Adevărul este că ne referim, de fapt, la același lucru.

În concluzie, ciorba de legume românească este un preparat delicios și hrănitor, reprezentând un produs de bază al bucătăriei noastre. Cu armonia sa aromată de legume, acrișoară și condimentată, oferă o experiență gustativă unică, care este atât satisfăcătoare, cât și sănătoasă. Așadar, data viitoare când simți nevoia de confort și siguranță, de un fel de mâncare consistent și aromat, întoarce-te la clasici și alege această delicioasă versiune a ciorbei, cea de legume și descoperă singur deliciile bucătăriei românești.

Surse foto: Freepik.com.