Chiftele - rețete delicioase și ușor de preparat, ce vor fi iubite de întreaga familie
Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate la nivel mondial, datorită aromelor sale bogate și diverse, precum și a accentului pe care îl pune pe utilizarea ingredientelor proaspete și din surse locale. Multe dintre mâncărurile tradiționale au fost transmise de-a lungul generațiilor și sunt o parte importantă a moștenirii culturale a țării. În plus, bucătăria a câștigat popularitate în ultimii ani datorită tendinței de creștere a turismului alimentar și a interesului crescut pentru explorarea diferitelor bucătării regionale.
Chiftelele sunt un fel de mâncare extrem de popular în bucătăria tradițional românească și sunt adesea servite ca fel principal, aperitiv sau adăugate în supe sau ciorbe. Rețeta de chiftele românești include de obicei carne tocată (vită, porc sau o combinație între acestea), ceapă, usturoi, pesmet sau orez și diverse ierburi și condimente.
Deși s-ar putea să nu fie considerate cel mai important fel de mâncare din bucătăria românească, sunt cu siguranță o mâncare îndrăgită și familiară pentru mulți români.
În rândurile ce urmează îți vom prezenta cele mai delicioase rețete de chiftele, de porc, pasăre sau pește, pe care chiar și cel mai puțin îndemânatic gurmand le poate prepara, cu ingrediente de bază, pe care le avem cu toții în cămară, așa că citește în continuare dacă ești în căutare de puțină inspirație în bucătărie.
Cuprins
1.Chifteluțe - de ce sunt atât de apreciate aceste preparate în bucătăria românească?
2.Chifteluțe la cuptor - care este compoziția clasică a acestora
3.Rețetă chiftele - diferite tipuri de chiftele, potrivite fiecărei preferințe alimentare
3.1. Chifteluțe de porc - o rețetă simplă, dar delicioasă, cu care să îți surprinzi invitații
3.2. Chifteluțe de pui
3.3. Chiftele de pește
3.4. Chifteluțe de curcan la cuptor
4.Rețetă de chiftele - cum poți modifica rețeta clasică pentru a putea fi savurate și de vegetarieni
1. Chifteluțe - de ce sunt atât de apreciate aceste preparate în bucătăria românească?
Delicioasele chifteluțe sunt unul dintre cele mai des întâlnite preparate de pe mesele românilor, din mai multe motive.
În primul rând, sunt un preparat tradițional care s-a transmis de-a lungul generațiilor și este adânc înrădăcinat în cultura românească. Chiftelele sunt un preparat de bază care se prepară în multe gospodării, dar și în restaurantele din întreaga țară.
În al doilea rând, chiftelele sunt un fel de mâncare versatil care poate fi preparat într-o varietate de moduri, folosind diferite tipuri de carne și condimente. Pot fi prăjite, coapte sau fierte și pot fi servite ca fel principal sau ca garnitură. Această versatilitate le face o alegere populară atât pentru bucătarii din fiecare casă, cât și pentru bucătarii profesioniști.
În cele din urmă, chiftelele sunt un fel de mâncare relativ ieftin de preparat, ceea ce le face o alegere populară pentru familiile cu un buget limitat. De asemenea, sunt ușor de preparat în cantități mari, ceea ce le face o alegere bună pentru hrănirea unor grupuri mai mari de persoane, în cazul unor evenimente de familie, dar nu numai.
2. Chifteluțe la cuptor - care este compoziția clasică a acestora
Chiftelele sunt un preparat delicios și ușor de făcut, perfect pentru o cină copioasă. Aceste chiftele sunt de obicei făcute cu carne de vită sau carne de porc tocată, împreună cu ierburi și condimente și pot fi servite cu o varietate de garnituri, cum ar fi piure de cartofi, orez sau o salată.
Pe lângă carnea tocată, compoziția originală de chiftele conține și ceapă, usturoi, ouă, pesmet, diverse ierburi și condimente.
O rețetă clasică de chifteluțe la cuptor , așa cum au fost ele transmise din generație în generație și care poate fi adaptată după bunul gust, ar fi următoarea:
Ingrediente:
- 1 kilogram carne de vită sau porc tocată
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 ou
- 1/2 cană pesmet
- 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru
- 1/2 linguriță boia de ardei
- 1/4 linguriță oregano uscat
- 1/4 linguriță de cimbru uscat
Instrucțiuni de preparare:
- Într-un castron mare, se amestecă împreună carnea tocată, ceapa, usturoiul, oul, pesmetul, pătrunjelul, sarea după gust, piperul negru, boiaua de ardei, oregano și cimbrul. Folosește-ți mâinile pentru a amesteca cât mai bine ingredientele.
- Odată ce amestecul este bine omogenizat, începe să formezi chiftelele. Le poți face de orice dimensiune dorești, dar de obicei aproximativ 2 linguri de amestec sunt suficiente pentru o chiftea.
- Încinge o tigaie mare la foc mediu și adaugă o lingură de ulei. Odată ce uleiul este fierbinte, adăugă chiftelele în tigaie. Prăjește-le aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc ușor .
- Odată ce chiftelele s-au rumenit, transferă tigaia sau vasul de copt în cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius.
- Coace chiftelele aproximativ 20-25 de minute.
- Chifteluțele se servesc fierbinți, ornate cu pătrunjel sau simple. Ele pot fi servite ca aperitiv sau ca fel principal, servite cu garnituri precum piure de cartofi sau o salată.
Aceasta este una dintre rețetele clasice de chifteluțe la cuptor, ce poate fi adaptată în funcție de preferințe și poate include și alte ingrediente, cum ar fi morcovii rași, dovlecelul ras sau orezul.
3. Rețetă chiftele - diferite tipuri de chiftele, potrivite fiecărei preferințe alimentare
Chiftelele sunt un fel de mâncare îndrăgit nu doar în țara noastră, ci în întreaga lume și există nenumărate varietăți, pregătite cu tot felul de ingrediente. Chiftele clasice de vită și porc sunt adesea asezonate cu ierburi precum pătrunjel, cimbru și oregano, precum și usturoi și pesmet. Alte tipuri populare de chiftele includ curcanul, puiul și mielul, care pot fi aromate cu condimente precum chimen și coriandru pentru un gust unic.
Chiftelele vegetariene devin, de asemenea, din ce în ce mai populare și pot fi făcute cu o varietate de ingrediente pe bază de plante, cum ar fi linte, ciuperci și năut. Aceste chiftele sunt adesea asezonate cu o combinație de ierburi și condimente precum cimbru, rozmarin și ardei cayenne.
Pe lângă aceste soiuri tradiționale de chiftele, există și opțiuni mai exotice, cum ar fi chiftelele suedeze, care sunt adesea făcute cu un amestec de carne de vită și porc și servite cu un sos cremos, sau chifteluțele în stil italian, care sunt de obicei mai mari și servite cu sos de roșii și paste.
În rândurile ce urmează, îți prezentăm câteva rețete de chiftele preparate cu tipul tău de carne preferat, fie că acesta este puiul, porcul, peștele sau curcanul.
3.1. Chifteluțe de porc - o rețetă simplă, dar delicioasă, cu care să îți surprinzi invitații
Așa cum spuneam mai sus, chiftelele sunt un aperitiv ce face parte din meniul multor mese în familie sau cu prietenii. Chiar și cu ocazia sărbătorilor, fie Paște, fie Crăciun, gospodinele apelează la rețetele bine cunoscute de chifteluțe cu care știu sigur că nu vor da greș. În rândurile ce urmează îți prezentăm o rețetă simplă, dar savuroasă, de chifteluțe din carne de porc, cu care să îi impresionezi pe cei apropiați.
Din categoria ingredientelor, vei avea nevoie de:
- 1 kg carne tocată de porc
- 1/2 cană pesmet sau făină
- 1/4 cană parmezan ras
- 1/4 cană pătrunjel proaspăt tocat mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 ou bătut
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru
- 1/2 linguriță boia
- 1/4 linguriță chimen
- 1/4 linguriță pudră de chili
- 2 linguri ulei de măsline
Modul de preparare este asemănător cu cel prezentat puțin mai sus, și anume se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un castron mare, se combină carnea de porc, pesmetul, parmezanul, pătrunjelul, usturoiul, oul, sarea și piperul, boiaua de ardei, chimenul și praful de chili. Se amestecă bine cu mâinile sau cu o lingură până când compoziția este omogenă. Cu ajutorul mâinilor, se formează amestecul în chiftele.
Într-o tigaie mare se încinge uleiul și se adaugă chiftelele la prăjit, pentru 9-10 minute, întorcându-le din când în când, până se rumenesc pe toate părțile.
Scoate chiftelele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Se pot servi ca atare, ca aperitiv sau fel principal sau în combinație cu paste și sos roșu.
3.2. Chifteluțe de pui
Iată o rețetă specială de chifteluțe de pui care încorporează câteva ingrediente speciale, pentru un gust aromat și unic:
Ca ingrediente, vei avea nevoie de:
- 1 kilogram de carne de pasăre, de preferat carne tocată de pui
- 1/2 cană pesmet
- 1/4 cană parmezan ras fin
- 1/4 cană busuioc proaspăt tocat
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 ou
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru
- 1/4 linguriță fulgi de ardei roșu
- 1 lingură sos de soia
- 2 linguri ulei de măsline sau o bucată generoasă de unt
- 1/4 cană miere
- 1/4 cană sos de chilli
- 2 linguri oțet de orez
- 1 lingură amidon de porumb
- 1/4 cană apă
Pașii de preparare sunt asemănători - ca în cazul rețetelor de mai sus, se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un castron mare, se combină toate ingredientele și se amestecă viguros până când totul devine omogen. Cu ajutorul mâinilor, se modelează amestecul în chiftele și se gătesc aproximativ 5-7 minute într-o tigaie cu ulei bine incins, întorcându-le din când în când, până se rumenesc pe toate părțile. Le poți prăji doar până când sunt bine rumenite pe toate părțile sau le poți băga la cuptor pentru 15-20 minute. În timp ce chiftelele se coc, pregătește sosul. Într-o cratiță mică, amestecă mierea, sosul de chilli, oțetul de orez, amidonul de porumb și apa. Se lasă amestecul la foc mediu până dă în clocot, amestecând continuu, până când acesta se îngroașă. Odată ce chiftelele s-au copt, scoate-le din cuptor și toarnă deasupra sosul.
Chiftelele se pot servi fierbinți, ornate cu busuioc proaspăt tocat sau ceapă verde.
3.3. Chiftele de pește
Peștele nu este pe placul tuturor, unele persoane optând să nu îl consume, însă există și persoane pentru care carnea de pește este singurul tip de carne pe care îl pot consuma. Pentru aceștia, în rândurile următoare prezentăm o delicioasă rețetă de chifteluțe de somon, aromată cu ghimbir, sos de soia și ulei de susan.
Pentru ingrediente, vei avea nevoie de:
- 1 kg file de somon, fără piele
- 1/2 cană pesmet
- 1 ou, bătut
- 2 cepe verzi, feliate subțire
- 1 lingură de ghimbir ras
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură ulei de susan
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru
- 2 linguri ulei vegetal, pentru prăjit
Pentru sos:
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri oțet de orez
- 1 lingură miere
- 1 linguriță de ghimbir ras
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 lingură ulei de susan
Instrucțiuni de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 190°C.
- Taie somonul în bucăți mici și pune-le într-un robot de bucătărie. Folosește blender-ul până când somonul este tocat mărunt, dar nu se face piure complet.
- Transferă somonul într-un castron mare și adăugă pesmetul, oul bătut, ceapa verde feliată, ghimbirul ras, sosul de soia, uleiul de susan, sarea și piperul negru. Amestecă bine.
- Formează chiftelele, folosind aproximativ 2 linguri de amestec pentru fiecare.
Încinge uleiul vegetal într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugă biluțele de pește în tigaie și gătește-le 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. - Transferă chiftelele de pește într-o tavă de copt și coace-le în cuptorul preîncălzit timp de 10-12 minute, până când sunt complet gătite.
- În timp ce se coc chiftelele, pregătește sosul. Într-un castron mic, amestecă sosul de soia, oțetul de orez, mierea, ghimbirul ras, usturoiul tocat și uleiul de susan.
- Servește chiftelele de pește împreună cu deliciosul sos de soia.
3.4. Chifteluțe de curcan la cuptor
Pentru cei cărora carnea de curcan li se pare cea mai gustoasă sau plină de nutrienți, am pregătit o rețetă de chifteluțe la cuptor, ușor de preparat, ce vor fi apreciate de întreaga familie.
Ingrediente:
- 1 kg carne de curcan tocată
- 1 cană quinoa fiartă
- 1/2 cană brânză feta mărunțită
- 1/4 cană pătrunjel proaspăt tocat
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 ou, bătut
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru
Pentru sos:
- 1 cană iaurt grecesc
- 1/4 cană mentă proaspătă tocată
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 cățel de usturoi, tocat
- sare și piper negru după gust
Instrucțiuni:
- Într-un castron mare, amestecă carnea de curcan, quinoa fiartă, brânza feta mărunțită, pătrunjelul tocat, usturoiul tocat, oul bătut, uleiul de măsline, sarea și piperul negru. Amestecă-le bine și formează chiftelele pe care să le așezi pe o tavă de copt.
- Coace chiftelele în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute, până se rumenesc complet.
- În timp ce chiftelele se coc, pregătește sosul. Într-un castron mic, amestecă toate ingredientele pentru sos și servește chiftelele fierbinți împreună cu acesta.
4. Rețetă de chiftele - cum poți modifica rețeta clasică pentru a putea fi savurate și de vegetarieni
Vegetarianismul este un curent alimentar din ce în ce mai popular în zilele noastre, mulți oameni optând să renunțe la diferitele tipuri de carne, din diverse motive ce țin de sănătate sau pur și simplu, considerând că este mult mai benefic pentru organism. Pentru cei ce nu pot consuma niciun tip de carne, inclusiv pește, vom prezenta o rețetă de chifteluțe delicioase, ce folosește diferite ingrediente naturale care să înlocuiască cu succes carnea.
Ingrediente:
- 2 căni de linte fiartă sau năut fiert
- 1/2 cană de pesmet
- 1 ceapă tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de semințe de in măcinate
- 1/4 cană de apă
- 1/4 cană de patrunjel proaspăt tocat
- 1 lingură de oregano uscat
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru
- 1 lingură de ulei de măsline
Instrucțiuni:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Într-un robot de bucatarie, toacă mărunt lintea sau năutul fiert până când obții o pastă fină. - Într-un castron mare, combină ceapa tocată, usturoiul tocat, semințele de in măcinate, apa, pătrunjelul, oregano, sarea și piperul negru. Amestecă-le bine, adaugă lintea sau năutul și continuă să amesteci până obții o mixtură omogenă.
- Unge o tavă de cuptor cu ulei de măsline sau folosește hârtie de copt.
- Folosind o lingură mică, formează chiftelele, apoi pune-le pe foaia de copt pregătită.
- Coace chiftelele vegane timp de 20-25 de minute, până se rumenesc.
- Le poți servi împreună cu pastele preferate și sos de rosii sau le poți folosi în sandwich-uri sau salate.
În concluzie, chiftelele sunt un aliment versatil și delicios care poate fi savurat în multe moduri diferite. Fie că le preferi la cuptor, prăjite, într-un sandwich sau singure ca aperitiv, chiftelele sunt o mâncare sățioasă, ușor de preparat și personalizat după bunul plac. Cu nenumărate variații și combinații de arome din care să alegi, nu există limită pentru modurile în care vă puteți bucura de acest fel de mâncare clasic. Așa că data viitoare când ai chef de o masă reconfortantă și gustoasă, încearcă una dintre rețetele prezentate de noi în rândurile de mai sus și te asigurăm că nu vei regreta.
Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com