Broccoli la cuptor – sfaturi de pregătire și idei de rețete delicioase
Broccoli este un aliment sănătos și delicios, care ar trebui să se regăsească într-o dietă echilibrată. Multe persoane evită însă să mănânce broccoli dintr-un motiv destul de simplu – nu știu cum să îl gătească cu gust. Dacă și tu te regăsești în această situație, ai ajuns unde trebuie! Vom vorbi în continuare despre broccoli la cuptor, un preparat rapid și extrem de ușor de făcut.
1. Broccoli la cuptor – un preparat nutritiv
Broccoli se regăsește pe lista cu legumele bogate în vitamine (vitamina C, K și A), dar și alți nutrienți precum calciu, fier și fibre. Conținutul mare de antioxidanți asigură o protecție mare împotriva stresului oxidativ și a acțiunii radicalilor liberi. Broccoli are multe beneficii pentru sănătatea ta, dar ca să își păstreze toți nutrienții, trebuie servit cât mai puțin preparat. Una dintre cele mai bune modalități de gătire este la cuptor – în acest fel își păstrează atât nutrienții, cât și gustul delicios.
2. Broccoli proaspăt sau congelat la cuptor – ce alegi?
Broccoli este o legumă accesibilă în toate anotimpurile, fiind cultivată inclusiv de agricultorii români. Dacă nu găsești broccoli în piață, poți căuta în orice supermarket, fie în secțiunea de legume proaspete, fie la legume congelate. Fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje. Broccoli proaspăt are o textură mai crocantă, însă are o durată de viață mai scurtă, deci trebuie consumat imediat. De cealaltă parte, broccoli congelat poate fi păstrat oricât la congelator, însă gustul tău este mai puțin intens, iar textura mai moale. Această decizie va fi luată mai mult în funcție de preferințele personale. Poți fi sigur însă că orice variantă vei alege, te vei bucura de toți nutrienții pe care această legume îi are.
3. Rețete delicioase de broccoli la cuptor
Una dintre cele mai rapide, ușoare și gustoase modalități de pregătire atunci când vine vorba de broccoli este la cuptor. Îl poți mânca ca atare, simplu, sau în tot felul de combinații delicioase, cu legume sau diferite tipuri de carne. Am pregătit pentru tine câteva idei delicioase de rețete cu broccoli la cuptor la care poți apela ori de câte ori vrei o masă sănătoasă, consistență și cu puține calorii.
3.1. Rețetă cu broccoli la cuptor simplu sau cu legume
Nu trebuie să fii bucătar profesionist pentru a pregăti o rețetă de broccoli la cuptor simplu sau cu legume. Tot ce trebuie să faci este să speli broccoli, să îl tai buchețele, să îl pui în tavă, pe hârtie de copt și să îl stropești cu ulei și sare.
Poți servi broccoli simplu, cu un sos de iaurt cu usturoi, alături de alte legume (conopida se completează perfect la gust și textură cu broccoli) sau sub formă de garnitură pentru diferite tipuri de carne, de la pește, la carne de pui, porc sau vită.
Poți servi broccoli simplu, cu un sos de iaurt cu usturoi, alături de alte legume (conopida se completează perfect la gust și textură cu broccoli) sau sub formă de garnitură pentru diferite tipuri de carne, de la pește, la carne de pui, porc sau vită.
3.2. Rețetă de broccoli gratinat la cuptor
Dacă rețeta de broccoli gătit simplu nu te-a dat pe spate, cu siguranță cea cu broccoli gratinat te va cuceri. Pentru acest preparat vei avea nevoie de: 350 gr buchețele de broccoli proaspăt, 3 ouă, 150 gr smântână, 250 gr mozzarella, condimente și mirodenii (sare, piper, busuioc uscat și altele, după gust). Broccoli se pune la fiert, iar în acest timp poți să bați ouăle cu smântâna, mozzarella și condimente. Se așează buchețelele de broccoli într-o tavă, se toarnă sosul obținut pe deasupra, se presară mozzarella și se lasă la cuptor timp de 20 minute (la o temperatură de 175 grade Celsius). Este un preparat pe care îl savurează chiar și persoanele care nu agreează foarte mult gustul de broccoli.
3.3. Rețetă de broccoli la cuptor cu somon
Dacă ești în căutarea unei combinații de gusturi perfecte, atunci trebuie să încerci broccoli la cuptor cu somon. Pentru 2 porții vei avea nevoie de 250 gr broccoli, o bucată de somon, 3 fire de ceapă verde, 3 fire de usturoi verde (sau uscat), lămâie, ulei de măsline și condimente. Broccoli se fierbe timp de 5 minute, iar somonul se frige pe un grill încins bine. Se pun bucățile de broccoli și somonul într-un vas uns cu ulei, se toacă mărunt usturoiul și ceapa și se presară pe deasupra, se asezonează cu sare și piper și se lasă timp de 15 minute la cuptor, la foc mediu. Există șanse mari ca acest preparat să se transforme în felul tău de mâncare preferat.
În concluzie, broccoli încă este o legumă prea puțin apreciată la noi în țară. Acordă-i o șansă, testează una din rețetele de mai sus și vei vedea că vei fi cucerit de gustul său delicios!
Sursă foto: freepik.com. unsplash.com, pexels.com