Baclava, desertul care a cucerit planeta. Rețeta originală și variante creative pentru acest faimos desert
Baclava este numele unui desert de origine turcă, larg răspândit în arta culinară la nivel mondial, începând cu Grecia și până în statele Orientului Mijlociu. Conform rețetei tradiționale, baclavaua originală are la bază foi subțiri de plăcintă, unt topit, umplutură cu nucă, fistic ori migdale și sirop de zahăr. Cea mai complicată parte a realizării acestui desert sunt foile de plăcintă, care pot lua destul de mult timp. Din fericire, magazinele se întrec în game variate cu foi de plăcinte, ideale pentru orice rețetă de baclava.
Așadar, dacă obișnuiai să cumperi baclavaua direct din magazin, acum a sosit momentul să o pregătești chiar tu pentru masa de sărbători. Sau, dacă până acum considerai acest desert insuportabil de dulce, atunci pregătește-l chiar tu în bucătăria ta și oferă-i savoarea pe care o preferi. Poate fi vorba despre rețeta clasică turcească ori variante interpretate cu sirop de trandafiri, caju sau miere.
Cuprins:
Baclava, secretele care asigură savoarea desertului turcesc – cum pregătești foile de aluat în casă?
1.1. Baclava turcească, desertul preferat al turcilor cu ingrediente prezente în orice bucătărie
1.2. Rețetă de baclava cu miere și caju
1.3. Baclava cu nucă - Rețetă rulată pentru post
Baclava - rețetă cu sirop de trandafiri
Rețetă de baclava pentru gustări energizante la școală sau birou
3.1. Baclava cu ciocolată și mix de fructe uscate
3.2. Baclava cu lapte - Rețetă simplă cu alune și sirop de lapte
3.3. Baclava de casă cu fistic și cremă de griș
1. Baclava, secretele care asigură savoarea desertului turcesc – cum pregătești foile de aluat în casă?
Baclavaua are nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata și câteva ingrediente pe care sigur le găsești în bucătăria ta.
- Secretul unei baclavale de succes constă în turnarea siropului rece peste baclavaua fierbinte. Apoi, desertul trebuie lăsat la temperatura camerei pentru ca apoi să fie lăsat ,,să se odihnească’’ la frigider până a doua zi pentru uniformizarea siropului în prăjitură.
- Unge foile de plăcintă cu o pensulă îmbibată în unt sau ulei. Ai grijă să le ungi rapid, înainte ca foile să se usuce.
- Secționează baclavaua cu ajutorul unui cuțit ascuțit și încălzit la flacără.
Dorești să te mândrești cu o baclava realizată 100% de tine? Atunci, începe cu foile de aluat. Ce ai nevoie pentru realizarea aluatului de baclava?
- 500 g făină;
- amidon alimentar;
- 2 ouă;
- sare;
- 200 ml apă călduță.
Utilizează un bol sau un vas adânc în care să amesteci până la omogenizare toate ingredientele în afară de amidon. Când ai obținut o textură densă, atunci lasă vasul deoparte pentru minimum 1 oră. Ulterior, împarte aluatul în bucăți egale pe care să le întinzi până devin extrem de subțiri. Apoi, presară peste acestea amidonul.
1.1. Baclava turcească, desertul preferat al turcilor cu ingrediente prezente în orice bucătărie
Baclavaua turcească creată după rețeta originală are nevoie de următoarele ingrediente și pași de urmat:
Ingrediente:
- 1 pachet foietaj de plăcintă;
- 700 g nuci și semințe;
- ½ cană de ulei pentru uns sau 200 g unt cu minim 82% grăsime.
Pentru sirop:
- 400 ml apă;
- ½ lămâie stoarsă;
- 400 g zahăr;
- 4 felii de lămâie;
- 4 linguri de miere;
- pudră de scorțișoară;
- 2 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preprare:
- Pune la fiert apa, zahărul, scorțișoara, feliile de lămâie și amestecă totul până se dizolvă zahărul.
- Apoi, toarnă zeama de lămâie și mierea, amestecă puțin și lasă compoziția la răcit. Acum că ai terminat de pregătit siropul, treci la pregătirea desertului.
- Împarte nuca în jumătate: mărunțește fin 350 g, iar restul taie-l cu ajutorul cuțitului pentru a-l presăra peste foietaje, la final.
- Împarte foile în 3 părți egale. Așază prima treime și unge fiecare foaie cu ulei sau unt, după preferințe.
- Pe prima treime de foi se pune jumătate din cantitatea de nucă, se acoperă cu a doua treime din foi peste care se așează iar nucă, iar la final se asamblează totul cu ultima treime din foi.
- Unge iar foile și insistă la unghiuri.
- Taie foile în pătrățele de 2-3 cm sau triunghiuri pentru însiropare uniformă. Dacă ai folosit unt topit pentru ungere, atunci folosește cantitatea rămasă și toarnă uniform deasupra pătratelor tăiate.
- Preîncinge cuptorul la 175 de grade Celsius.
- Lasă tava în cuptor până se rumenește baclavaua turcească (aproximativ 45-50 de minute), iar atunci când o scoți la exterior, toarnă imediat siropul răcit la temperatura camerei.
- Lasă desertul să se răcească, pune-l apoi la rece pentru câteva ore sau chiar peste noapte pentru ca siropul să pătrundă cum trebuie.
1.2. Rețetă de baclava cu miere și caju
Baclavalele sunt deserturi apreciate pentru simplitatea cu care se prepară, foietajul crocant, aroma intensă care îmbină gustul dulce cu inconfundabila nucă sau fistic. O altă variantă clasică a baclavalei este rețeta de baclava cu miere.
Ingrediente:
- 400 g foi de plăcintă;
- 150 g miere;
- 150 g unt/ulei;
- 150 ml apă;
- 250 g zahăr sau îndulcitor;
- 200 g miez măcinat de nucă;
- 200 g alune caju măcinate;
- 1 linguriță de pudră de scorțișoară;
- 1 linguriță de esență de vanilie și 1 de esență de rom.
Mod de preparare:
- Împarte foile de plăcintă în 3 părți egale. Unge o tavă cu unt, așează prima treime de foi și unge-le pe fiecare cu unt. Peste foi așează jumătate din cantitatea de nuci pe care ai amestecat-o cu pudra de scorțișoară și 2 linguri de zahăr.
- Pregătește siropul din: apă, zahăr, miere și esențe pe care le-ai amestecat la foc mic până ce s-a dizolvat zahărul.
- Așează al doilea strat de foi unse, așează iar amestecul de nuci, apoi din nou ultimul strat de foi unse.
- Porționează foile în triunghiuri sau pătrate uniforme de 2-3 cm.
- Preîncinge cuptorul la 175 de grade Celsius și lasă tava pentru 45-50 de minute sau până când foile obțin o nuanță aurie.
- Scoate tava și cât este fierbinte vei turna uniform siropul răcit la temperatura camerei.
1.3. Baclava cu nucă - Rețetă rulată pentru post
Baclavaua cu nucă este o rețetă care merită inclusă în meniul de post. Procedura este similară cu rețeta clasică, doar că, de data aceasta poți experimenta și un design nou. Dacă până azi ai pregătit tradiționalele romburi, pătrățele sau triunghiuri, acum încearcă baclavalele rulate.
Ingrediente:
- 2 pachete foi de plăcinte;
- 350 g nucă măcinată;
- 1 coajă de lămâie rasă;
- 180 g margarină vegetală;
- 1 linguriță pudră de scorțișoară;
Pentru sirop:
- 250 g zahăr tos;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 1 linguriță de pudră de scorțișoară;
- 170 ml apă;
Pentru topping:
- 1 lingură de miere;
- 30 g fistic mărunțit.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
- Îmbracă tava la interior cu hârtie de copt.
- Pune la foc mediu pentru 10-15 minute, ingredientele pentru pregătirea siropului. Apoi, stinge focul și lasă amestecul la răcit la temperatura camerei.
- Într-un vas separat începe să amesteci pudra de scorțișoară, coaja de lămâie și nuca.
- Topește margarina.
- Utilizează un băț de grosimea unui creion și așează-l la o treime din lungimea foii.
- Unge foile cu margarină.
- Presară amestecul de nuci și apoi adună lejer foile pe băț, fără să le fixezi.
- Aranjează rulourile în tavă, taie-le în jumătate și lasă-le la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute.
- Când a expirat timpul, extrage tava și toarnă siropul în timp ce răsucești rulourile pentru însiropare completă.
- Aplică toppingul din miere, presară fisticul și lasă tava la frigider până a doua zi.
2. Baclava - rețetă cu sirop de trandafiri
Urmează sărbătorile, un eveniment în familie sau pur și simplu un weekend în care ai timp și chef să prepari baclava după o rețetă diferită față de cea originală? Experimentează baclava după rețeta cu fistic și sirop pregătit din apă de trandafiri.
Ingrediente:
- 2 pachete de foi subțiri de plăcinte;
- 250 g unt de minim 80% grăsime;
- 300 g nuci mărunțite;
- 150 g fistic pisat;
- 50 g fistic mărunțit pentru topping;
- 450 ml de apă;
- 30 ml apă de trandafiri;
- 400 g zahăr;
- 4 linguri de miere;
- 1 linguriță de coajă rasă de lămâie;
- esență de vanilie sau rom.
Mod de preparare:
- Decupează foile de plăcintă în trei părți egale.
- ÃŽncinge cuptorul la 175 grade Celsius.
- Unge tava cu puțin unt, așează prima treime de foi unse cu unt. Peste acestea toarnă 1/3 din amestecul de nuci și fistic. Uniformizează amestecul, așează al doilea strat de foi, pune restul de umplutură și finisează totul cu ultimul strat de foi unse cu unt.
- Taie baclavaua în pătrățele, romburi sau triunghiuri egale.
- Pune tava la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute sau până se rumenesc foile.
- Pentru sirop pune la foc mediu pentru 10-15 minute următoarele ingrediente: zahărul, mierea, apa, apa de trandafiri, coaja răzuită de lămâie și esențele.
- După ce baclava a prins o nuanță aurie plăcută, scoate-o din cuptor. Toarnă siropul răcit la temperatura camerei, fisticul pentru topping și lasă tava la frigider până a doua zi.
3. Rețetă de baclava pentru gustări energizante la școală sau birou
Baclavalele pot completa gustările care-ți dau energie în pauzele de la cursuri sau la birou. Orice rețetă de baclava poate fi servită ca desert după masă ori ca aperitiv lângă băutura preferată. Pentru pachetul de școală sau muncă, poți încerca o rețetă sățioasă cu sirop de lapte sau cu ciocolată dacă te numeri printre iubitorii acestui desert.
3.1. Baclava cu ciocolată și mix de fructe uscate
Baclavaua este unul dintre cele mai versatile deserturi, deoarece permite asocierea cu diverse ingrediente pentru topping-uri, siropuri și umpluturi inedite. Pentru masele festive sau pentru ocaziile în care aștepți musafiri poți impresiona invitații cu o rețetă de baclavale cu ciocolată și amestec de alune și fructe uscate cu o aromă absolut fabuloasă.
Ingrediente:
- 2 pachete foi de plăcintă;
- 300 g fructe uscate;
- 100 g migdale;
- 250 ml miere;
- 1 lămâie;
- 200 g miez de nucă;
- 100 g fistic;
- 250 g unt;
- 200 g ciocolată neagră;
- 30 g cacao;
- 250 ml apă;
- 5 g scorțișoară.
Mod de preparare:
- Migdalele și nucile se macină și se așează într-un vas.
- Separat, fructele uscate se toacă mărunt.
- Ciocolata topită la bain-marie se toarnă în primul vas și apoi se adaugă fructele uscate.
- Unge foile de plăcintă cu unt topit.
- Împarte foile în câte patru.
- Aranjează în tavă primul strat de foi, adaugă o parte din compoziție, uniformizează cu ajutorul unei palete. Apoi, așează alte patru foi, toarnă amestecul și apoi ultimul strat de alte patru foi.
- Secționează foile în pătrățele, romburi, triunghiuri, după cum preferi, dar să fie egale.
- Toarnă uniform untul rămas și pune tava la cuptorul preîncins la 175 de grade Celsius pentru 45-50 de minute.
- Între timp, pregătește siropul din apă, scorțișoară, pudra de cacao, miere și sucul de lămâie.
- Fierbe amestecul pentru 10 minute și lasă-l la răcit până e gata baclavaua.
- După cele 40 de minute, extrage tava din cuptor, toarnă siropul peste toată suprafața și lasă totul la răcit, apoi în frigider până a doua zi.
3.2. Baclava cu lapte - Rețetă simplă cu alune și sirop de lapte
Ai auzit până acum de baclava cu lapte? Dacă ai descoperit-o doar acum, atunci este indicat să o și testezi. Rețeta este asimilară cu cea a baclavalei de casă după rețetă clasică, doar că siropul conține mici modificări și anume: laptele.
Ingrediente:
- 400 g foi de plăcinte;
- 200 g unt;
- 300 g alune.
Pentru sirop:
- 200 ml lapte;
- 200 g zahăr;
- 400 ml apă.
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
- Topește untul.
- Mărunțește alunele.
- Unge o tavă cu unt topit peste care aranjezi primul strat de câte 3 foi de plăcinte unse cu unt. Adaugă al doilea strat a câte 3 foi, unge-l cu unt, apoi repetă procesul și cu ultimul strat.
- Distribuie uniform pe deasupra cantitatea de alune mărunțite. Acoperă tot cu un nou strat de 3 foi pe care să le ungi cu unt topit. Cu pensula îmbibată în untul topit insisită la marginile foilor pentru a fixa alunele în interiorul foilor.
- Taie foile în pătrățele sau orice altă formă dorești și introdu tava în cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Se poate și mai rapid, important este ca baclavaua să prezinte o nuanță aurie, plăcută.
- Separat, ocupă-te de siropul de lapte. Într-un vas toarnă apa cu zahărul și amestecă-l pentru 10 minute până se dizolvă. După, toarnă și laptele rece, amestecă și apoi trage vasul deoparte la răcit.
- După ce baclavaua este gata de scos din cuptor, distribuie siropul rece pe toată suprafața tăvii.
- Las-o la frigider până a doua zi când e gata de a fi servită în compania unui pahar de ceai aromat sau alături de o cafeluță energizantă.
3.3. Baclava de casă cu fistic și cremă de griș
Baclava de casă oferă libertate totală de creație. Poți porni de la baclavaua turcească după rețeta originală și să o reinterpretezi prin umpluturi și siropuri pentru un desert desăvârșit. Descoperă baclavalele într-o formă aparte cu cremă de griș și nelipsitul fistic.
Ingrediente:
- 1 pachet de foi subțiri de plăcintă;
- 100 g fistic măcinat;
- 150 g unt topit;
- 500 ml lapte;
- 35 g de amidon;
- 60 g griÈ™;
- ½ linguriță de esență de portocale.
Pentru sirop:
- 200 g zahăr tos;
- 2 linguri de miere;
- 1 coajă de portocală răzuită;
- 240 ml apă.
Mod de preparare:
- Pune la fiert laptele, amidonul și grișul. Amestecă totul până la omogenizare, iar apoi adaugă esența.
- Într-o tavă unsă cu unt sau cu hârtie de copt aranjează 10 foi de plăcintă pe care le-ai uns individual cu o pensulă îmbibată în unt.
- Toarnă crema de griș, presară fisticul și acoperă compoziția cu restul de foi unse fiecare cu unt.
- Taie foile în pătrățele uniforme și introdu tava în cuptor la 170 de grade Celsius pentru 40 de minute sau până când foile capătă o nuanță aurie.
- În acest timp, pregătește rapid siropul să aibă timp să se și răcească până când baclavaua e gata. Fierbe pentru 10 minute un amestec pregătit cu apă, zahăr, coaja de portocală și opțional, scorțișoară. După primul clocot, trage vasul deoparte, adaugă mierea și amestecă.
- Lasă vasul la temperatura camerei.
- Când baclavaua e gata, scoate tava, distribuie siropul, presară restul de fistic și pune desertul la răcit în frigider.
Baclavalele bifează toate calitățile unui desert ca la carte. Crustă crocantă, mix de arome, ingrediente hrănitoare și timp rapid de preparare. Rețetele prezentate pot fi pregătite ca atare sau pot reprezenta startul numeroaselor variante și reinterpretări. Baclavalele au traversat lumea și de la fiecare popor a preluat câte un ingredient nou care a oferit rețetei autentice o savoare aparte. Nu ezita să faci același lucru și să jonglezi cu ingredientele până obții propria ta rețetă de baclava.
Sursa foto: unsplash.com.