Bogat in proteine, minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu), grasimi nesaturate vegetale. Ofera senzatie de satietate de durata, cu un continut de 20% proteina. Continutul mare de magneziu diminueaza aparitia migrenelor si poate reduce tensiunea arteriala. Sunt recomandate pentru sistemul osos si pentru dantura prin continutul lor bogat in fosfor, magneziu,proteine si minerale.
Poti consuma ca atare fistic crud, copt sau prajit, cu adaos de sare sau nu, pentru o gustare rapida si satioasa. Fisticul, mai ales cel crud, se combina foarte bine cu alte nuci sau seminte, dar si cu fructele uscate. Poti crea o combinatie in acest mod si te poti bucura de o gustare sanatoasa.
Din fistic se poate obtine ulei de fistic care poate fi folosit atat in scop alimentar, putand fi adaugat la salate sau alte mancaruri, dar si cosmetic. Faina de fistic poate fi folosita cu sucees la prepararea unor dulciuri sau produse de patiserie ori panificatie. Untul de fistic este obtinut prin procedee de macinare si poate fi adaugat in compozitia unor creme cu ciocolata sau peste clatite, ori in compozitia sosurilor pesto.Fisticul se potriveste cel mai bine deserturilor si dulciurilor, fiind un ingredient de nelipsit in halvita (nuga), baclava, halva sau inghetata. Poate fi taiat in bucati mici si adaugat in compozitia unor budinci, creme ale unor prajiturilor, in ciocolata.
Poti presara fistic peste salatele de fructe, poti adauga fistic la musli sau granola, peste cerealele cu lapte, in smoothie-uri. Fisticul poate fi adaugat si in blatul unor biscuiti sau fursecuri sau in torturile ori bomboanele raw-vegane.in ceea ce priveste preparatele sarate, poti adauga fistic in salate, peste orez, in pesto (ca inlocuitor al semintelor de pin).